Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

MARTINSKA VES: Izložba”Slavo Striegl iz povijesnog ciklusa hrvatske državnosti”

Na današnji dan, 11. lipnja, u Desnom Trebarjevu nedaleko od Siska, rođeni su hrvatski velikani Antun i Stjepan Radić. Antun je rođen 1868., a Stjepan 1871. godine.

Rođeni su u siromašnoj posavskoj obitelji, a upravo to je čvrsto odredilo njihov daljnji život. Obojica su ostavila snažan trag u hrvatskoj povijesti i političkoj sceni osnivajući Hrvatsku pučku seljačku stranku.

Kao političare nosilo ih je čovjekoljublje i domoljublje te uvjerenje kako svaki narod ima pravo na vlastitu neovisnost i slobodu.

Iako su veći dio svoga života živjeli izvan svoga rodnog kraja, nikada se nisu otuđili od svojih korijena.

Kolika je njihova važnost i za suvremeno društvo svjedoči i činjenica da je za Dan Sisačko-moslavačke županije odabran upravo njihov rođendan.

U Spomen-sobi Braće Radić u Desnom Trebarjevu otvorena je izložba „Slavo Striegl iz povijesnog ciklusa hrvatske državnosti”.

Izložbu je predstavio ravnatelj Kulturno-povijesnog centra SMŽ Ivica Valent te autor i kustos izložbe Jurica Škofač.

Inače, slavni Siščanin Slavo Striegl posvetio je pojedine cikluse povijesnim osobama, pa tako je jedan od njih posvećen Stjepanu Radiću, hrvatskom političaru, književniku i publicistu. U realizaciji ovog projekta pomogao je prof.Zoran Burojević.

Izložba je otvorena do 30. lipnja.

Više vijesti

Martinska Ves

Pitanje demografske revitalizacije jedno je gorućih tema u svim zemljama Europske unije, pa tako i u Hrvatskoj. Upitan o tome je li zadovoljan demografskom...

Sisak

Župan Ivan Celjak i predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“ Suzana Krčmar u prostorijama županijske uprave potpisali su Sporazum o sufinanciranju Projekta...

SMŽ

U prostorijama Sisačko-moslavačke županije župan Ivan Celjak održao je sastanak s predstavnicima Plinacro d.o.o. na kojem su dogovorene osnovne smjernice međusobne suradnje u cilju...

EMISIJE

U srijedu, 19. lipnja u emisiji Srijedište gostovao je gradonačelnik Grada Popovače, Josip Mišković. Emisiju Srijedište slušajte svake srijede od 12:30h na 91.7 i...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.