Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Martinska Ves: Nagrađeni autori najboljih radova literarnog natječaja “Zavičajna riječ”

Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije u u Osnovnoj školi „Braća Radić“ Martinska Ves organizirao je svečanu dodjelu priznanja i nagrada autorima najboljih radova literarnog natječaja „Zavičajna riječ“.

Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije u povodu Međunarodnog dana materinjeg jezika, koji se u cijelom svijetu obilježava 21. veljače, raspisao je natječaj „Zavičajna riječ“ za najbolje prozne i poetske literarne radove učenika osnovnih škola Republike Hrvatske. Radovi na temu „Rodni kraju, u srcu te nosim“ morali su biti napisani na zavičajnom jeziku.

Namjera je ovog natječaja, kojeg Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije raspisuje drugi put, probuditi ljubav za pisanu riječ, prozne i poetske tekstove pisane  već pomalo zaboravljenim, zavičajnim jezikom. No, 105 radova  iz 29 osnovnih škola diljem Hrvatske svjedoče da još uvijek ima mnogo učitelja i njihovih učenika koji čuvaju, zapisuju i s ljubavlju govore jezikom naših starih.

Nagrađeno je 16 najboljih radova, a u ocjenjivačkom sudu literarnog natječaja „Zavičajna riječ“ bili su  profesorica Božica Vuić s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek u Petrinji, profesorica Tanja Vadla iz Srednje škole Viktorovac Sisak, Siniša Matasović predsjednik Društva hrvatskih književnika, Ogranak Sisačko-moslavačke županije i diplomirana novinarka i muzeologinja Martina Mladenović iz Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije.

Priznanja i nagrade mladim autorima i njihovim mentorima uručio je ravnatelj Kulturno-povijesnog centra i izaslanik sisačko-moslavačkog župana Ivica Valent koji je naglasio važnost očuvanja zavičajnih govora koji predstavljaju dio naše tradicije i baštine.

Svečani program obogatili su pjesmama članovi zbora Osnovne škole „Braća Radić“ Martinska Ves  pod ravnanjem profesora Roberta Vojvodića, a plesom su im se pridružili mali folkloraši prvoga razreda.

Nakon svečanosti proglašenja najboljih radova gosti su posjetili i Povijesni odjel Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije u Desnom Trebarjevu gdje su obišli Spomen sobu braće Radić i uz predavanje ravnatelja centra Ivice Valenta doznali zanimljivosti iz života Stjepana i Antuna Radića.

Više vijesti

Martinska Ves

Pitanje demografske revitalizacije jedno je gorućih tema u svim zemljama Europske unije, pa tako i u Hrvatskoj. Upitan o tome je li zadovoljan demografskom...

Sisak

Župan Ivan Celjak i predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“ Suzana Krčmar u prostorijama županijske uprave potpisali su Sporazum o sufinanciranju Projekta...

SMŽ

U prostorijama Sisačko-moslavačke županije župan Ivan Celjak održao je sastanak s predstavnicima Plinacro d.o.o. na kojem su dogovorene osnovne smjernice međusobne suradnje u cilju...

EMISIJE

U srijedu, 19. lipnja u emisiji Srijedište gostovao je gradonačelnik Grada Popovače, Josip Mišković. Emisiju Srijedište slušajte svake srijede od 12:30h na 91.7 i...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.