Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

SVEČANA SJEDNICA Sisačko – moslavačka županija, županija koja neprilike pretvara u prilike

Svečanom sjednicom Županijske skupštine, Sisačko-moslavačka županija obilježila je svoj dan. Sjednici, koja je pod predsjedanjem Mate Fofića održana u Domu INA Rafinerije, nazočili su izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Marijana Petir i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Odlukom županijske skupštine ove je godine najveće priznanje Sisačko-moslavačke županije, Nagrada za životno djelo, posthumno dodijeljena uvaženom novinaru i publicistu Zdravku Strižiću, koji je kroz svoj bogat novinarski i publicistički rad gotovo do posljednjeg dana života izvještavao o svim važnim događajima iz područja gospodarstva, poduzetništva i obrtništva iz Sisačko-moslavačke županije. Tijekom Domovinskog rata kao ratni reporter izvještavao je s ratišta u Slavoniji, Posavini, Banovini i Kordunu za što je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata te medaljama Bljesak i Oluja. Uz novinarski rad bavio se i publicističkim radom. S kolegom Vladimirom Pajtlarom izradio je prvi hrvatski novinarski leksikon- Leksikon novinarstva Sisačko-moslavačke županije. Preminuo je 7. siječnja 2024. godine.

Nagrada Sisačko-moslavačke županije za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je Udruzi Lađarica Sisak, osvajačicama zlatnog odličja u 2023. godini, drugu godinu za redom, na 10. Maratonu lađarica u Metkoviću.

Nagrada Sisačko-moslavačke županije za doprinos ugledu i promidžbi Sisačko-moslavačke županije u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je Branku Šubiću, petrinjskom ultramaratoncu i hrvatskom branitelju koji je osim višednevnih etapnih ultramaratona na području Republike Hrvatske u povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja, Dana branitelja Grada Petrinje i Dana oslobođenja Grada Petrinje, sudjelovao i u nizu jednodnevnih akcija humanitarnog karaktera te dao svoj doprinos ugledu i promidžbi Sisačko-moslavačke županije.

Nagrada Sisačko-moslavačke županije za doprinos ugledu i promidžbi Sisačko-moslavačke županije u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je Udruzi vinogradara i voćara Moslavine „Lujo Miklaužić“ Kutina koja svojim radom te organizacijom manifestacije „Festival vina – MoslaVina Kutina“ i izložbom vina izvornih hrvatskih sorti pruža potporu domaćim proizvođačima u promicanju ponude autohtonih sorti vina, jača suradnju unutar regije i umrežavanje turističkih dionika s ciljem kreiranja inovativnih turističkih sadržaja te doprinosi ugledu i promidžbi Sisačko-moslavačke županije.

Kada razmišljamo o Sisačko-moslavačkoj županiji u širem kontekstu, izvan naših svakodnevnih aktivnosti, možemo zaključiti da smo ustrajni, da smo žilavi i snažni, da neprilike pretvaramo u prilike, rekao je u svom obraćanju župan Ivan Celjak: „Domovinski rat, poplave, klizišta, potres, pretvorili smo u prilike, osobito ovu zadnju katastrofu koja nas je pogodila, a to je potres. Danas razvijamo zdravstveni sustav, sustav socijalne skrbi, obrazovanja, potaknuli smo povijesno stanogradnju na našem području.“

„U sustavu zdravstva imamo i imat ćemo nove zgrade i infrastrukturu, nabavili smo najmoderniju medicinsku opremu koja postoji i time zadovoljili dva od tri ključna elementa za kvalitetan zdravstveni sustav, a treći ili prvi je sjajno medicinsko i nemedicinsko osoblje koje imamo od ranije. I nema razloga da na području naše županije nemamo jedan od najkvalitetnijih zdravstvenih sustava u Hrvatskoj,“ zaključio je Celjak.

„U sustavu socijalne skrbi poboljšali smo kvalitetu infrastrukture, opremili smo naše domove u tom sustavu. Izgradili smo 166 kuća u kojima trenutno borave naši sugrađani koji su izgubili domove u potresu, a uskoro te kuće ulaze u sustav domova za starije. Razvijamo sustav domova za starije i na području Moslavine, Slavonije, na području Siska i na području Gline,“ s ponosom je ustvrdio župan.

Pojačali smo cestovnu infrastrukturu, obnovili smo i izgradili mnoge ceste, dodao je Celjak: „Najvažniji projekt za Sisačko-moslavačku županiju i za grad Sisak je sigurno dovršetak autoceste do Siska. To je Vladin projekt i taj projekt će doprinijeti daljnjem razvoju gospodarstva na području naše županije.
Sve ranije navedeno daje doprinos razvoju gospodarstva, međutim ona strateška prednost je blizina Zagreba i činjenica da je sada najpogodnije i najjeftinije ulaganje za gospodarstvenike upravo na području Sisačko-moslavačke županije zbog nove karte regionalnih potpora. I Županija, naravno, potiče naše gospodarstvenike jeftinim kreditima, u prvoj godini smo imali beskamatne kredite, sad imamo kredite od 0,5 i 1 % koji se daju smanjiti na 0,3 i 0,8 %, ovisno o zadovoljavanju određenih elemenata.
Dakle, kad govorimo danas o našoj županiji, možemo zaključiti da smo zajednički neprilike pretvorili u prilike, da razvijamo našu županiju i da je danas Sisačko-moslavačka županija poželjno mjesto za život,“ zaključio je, uz čestitku svima za Dan županije, župan Ivan Celjak.

Više vijesti

SMŽ

Prva, nakon potresa, obnovljena zgrada javne namjene u Sisku, koju je obnovila Sisačko-moslavačka županija, bila je zgrada u Tomislavovoj ulici broj 5, gdje je...

SMŽ

Petrinjski ultramaratonac i hrvatski branitelj Branko Šubić i ove godine istrčat će u sklopu projekta „Branko Šubić za branitelje” etapni ultramaraton. Tim povodom u...

SMŽ

Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije izvijestio je o rezultatima uzorkovanja voda na prirodnim kupalištima (rijekama i jezerima) naše županije na kojima građani u...

VIJESTI

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Sisačko-moslavačke županije u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provodi projekt „Zaštita i očuvanje...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.