SMŽ

SVEČANA SJEDNICA Sisačko – moslavačka županija, županija koja neprilike pretvara u prilike

Svečanom sjednicom Županijske skupštine, Sisačko-moslavačka županija obilježila je svoj dan. Sjednici, koja je pod predsjedanjem Mate Fofića održana u Domu INA Rafinerije, nazočili su izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Marijana Petir i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Odlukom županijske skupštine ove je godine najveće priznanje Sisačko-moslavačke županije, Nagrada za životno djelo, posthumno dodijeljena uvaženom novinaru i publicistu Zdravku Strižiću, koji je kroz svoj bogat novinarski i publicistički rad gotovo do posljednjeg dana života izvještavao o svim važnim događajima iz područja gospodarstva, poduzetništva i obrtništva iz Sisačko-moslavačke županije. Tijekom Domovinskog rata kao ratni reporter izvještavao je s ratišta u Slavoniji, Posavini, Banovini i Kordunu za što je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata te medaljama Bljesak i Oluja. Uz novinarski rad bavio se i publicističkim radom. S kolegom Vladimirom Pajtlarom izradio je prvi hrvatski novinarski leksikon- Leksikon novinarstva Sisačko-moslavačke županije. Preminuo je 7. siječnja 2024. godine.

Nagrada Sisačko-moslavačke županije za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je Udruzi Lađarica Sisak, osvajačicama zlatnog odličja u 2023. godini, drugu godinu za redom, na 10. Maratonu lađarica u Metkoviću.

Nagrada Sisačko-moslavačke županije za doprinos ugledu i promidžbi Sisačko-moslavačke županije u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je Branku Šubiću, petrinjskom ultramaratoncu i hrvatskom branitelju koji je osim višednevnih etapnih ultramaratona na području Republike Hrvatske u povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja, Dana branitelja Grada Petrinje i Dana oslobođenja Grada Petrinje, sudjelovao i u nizu jednodnevnih akcija humanitarnog karaktera te dao svoj doprinos ugledu i promidžbi Sisačko-moslavačke županije.

Nagrada Sisačko-moslavačke županije za doprinos ugledu i promidžbi Sisačko-moslavačke županije u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je Udruzi vinogradara i voćara Moslavine „Lujo Miklaužić“ Kutina koja svojim radom te organizacijom manifestacije „Festival vina – MoslaVina Kutina“ i izložbom vina izvornih hrvatskih sorti pruža potporu domaćim proizvođačima u promicanju ponude autohtonih sorti vina, jača suradnju unutar regije i umrežavanje turističkih dionika s ciljem kreiranja inovativnih turističkih sadržaja te doprinosi ugledu i promidžbi Sisačko-moslavačke županije.

Kada razmišljamo o Sisačko-moslavačkoj županiji u širem kontekstu, izvan naših svakodnevnih aktivnosti, možemo zaključiti da smo ustrajni, da smo žilavi i snažni, da neprilike pretvaramo u prilike, rekao je u svom obraćanju župan Ivan Celjak: „Domovinski rat, poplave, klizišta, potres, pretvorili smo u prilike, osobito ovu zadnju katastrofu koja nas je pogodila, a to je potres. Danas razvijamo zdravstveni sustav, sustav socijalne skrbi, obrazovanja, potaknuli smo povijesno stanogradnju na našem području.“

„U sustavu zdravstva imamo i imat ćemo nove zgrade i infrastrukturu, nabavili smo najmoderniju medicinsku opremu koja postoji i time zadovoljili dva od tri ključna elementa za kvalitetan zdravstveni sustav, a treći ili prvi je sjajno medicinsko i nemedicinsko osoblje koje imamo od ranije. I nema razloga da na području naše županije nemamo jedan od najkvalitetnijih zdravstvenih sustava u Hrvatskoj,“ zaključio je Celjak.

„U sustavu socijalne skrbi poboljšali smo kvalitetu infrastrukture, opremili smo naše domove u tom sustavu. Izgradili smo 166 kuća u kojima trenutno borave naši sugrađani koji su izgubili domove u potresu, a uskoro te kuće ulaze u sustav domova za starije. Razvijamo sustav domova za starije i na području Moslavine, Slavonije, na području Siska i na području Gline,“ s ponosom je ustvrdio župan.

Pojačali smo cestovnu infrastrukturu, obnovili smo i izgradili mnoge ceste, dodao je Celjak: „Najvažniji projekt za Sisačko-moslavačku županiju i za grad Sisak je sigurno dovršetak autoceste do Siska. To je Vladin projekt i taj projekt će doprinijeti daljnjem razvoju gospodarstva na području naše županije.
Sve ranije navedeno daje doprinos razvoju gospodarstva, međutim ona strateška prednost je blizina Zagreba i činjenica da je sada najpogodnije i najjeftinije ulaganje za gospodarstvenike upravo na području Sisačko-moslavačke županije zbog nove karte regionalnih potpora. I Županija, naravno, potiče naše gospodarstvenike jeftinim kreditima, u prvoj godini smo imali beskamatne kredite, sad imamo kredite od 0,5 i 1 % koji se daju smanjiti na 0,3 i 0,8 %, ovisno o zadovoljavanju određenih elemenata.
Dakle, kad govorimo danas o našoj županiji, možemo zaključiti da smo zajednički neprilike pretvorili u prilike, da razvijamo našu županiju i da je danas Sisačko-moslavačka županija poželjno mjesto za život,“ zaključio je, uz čestitku svima za Dan županije, župan Ivan Celjak.

Više vijesti

EMISIJE

Predsjednik Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Marijan Smernić vraća nas u emisiji Pro Patria na početke Domovinskog rata i govori o ulozi...

SMŽ

Županijska skupština Sisačko-moslavačke županije na svojoj je 28. sjednici, među ostalim, prihvatila Izvješće o radu župana Sisačko-moslavačke županije Ivana Celjaka u razdoblju od 1....

Popovača

U tijeku su radovi na sanaciji mosta u Ulici Luka u Gornjoj Gračenici. Most je urušen tijekom nevremena i bujičnih poplava te njime nije...

Petrinja

Na poziv talijanskih organizatora, gradonačelnica Petrinje i saborska zastupnica Magdalena Komes boravila je u dvodnevnom posjetu Italiji, gradu L’Aquili te Rimu i izlagala model...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version