Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Sisak

FOTO | U Sisku se održao sastanak Vlade sa županima, u rujnu ove godine bit će dovršena autocesta do Siska

U Sisku se jučer održao sastanak Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković osvrnuo se na obnovu na području Sisačko-moslavačke županije te je najavio završetak najvažnijeg infrastrukturnog projekta u županiji.

U rujnu ove godine bit će dovršena autocesta do Siska što je jedna od najvažnijih poruka revitalizacije cijele županije. Na području Sisačko-moslavačke županije u potpunosti smo završili obnovu na 8174 lokacije, završeno je 329 projekata obnove javnih zgrada, a izgrađeno je 240 novih obiteljskih kuća. Radi brže i efikasnije obnove uveli smo koncept „blokovske obnove“ kao što je to primjerice u Ulici Hrvatskog narodnog preporoda u Sisku. U ovoj županiji povećava se stambeni fond, očekuje nas gotovo tisuću novih stambenih jedinica, a takvih investicija nije bilo zadnjih 40 godina“, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Domaćin današnjeg sastanka u Sisku, župan Ivan Celjak naglasio je kako su aktivnosti Sisačko-moslavačke županije posljednje tri godine determinirane potresom.

ŽUPAN CELJAK: „USMJERENI SMO NA OBNOVU, REVITALIZACIJSKE I RAZVOJNE PROJEKTE“

Usmjerili smo se na obnovu, revitalizacijske i razvojne projekte na području cijele županije. U suradnji s Vladom RH razvijamo Sisak i Sisačko-moslavačku županiju, no kao županu izuzetno mi je žao što Sisak ima najveću stopu poreza na dohodak i što radnici u Sisku imaju manju plaću nego u drugim gradovima na području županije“, istaknuo je župan Celjak govoreći o odluci sisačke gradske uprave predvođene Kristinom Ikić Baniček da Siščanima uvede najveći porez u Republici Hrvatskoj.

Na raspolaganju su nam sredstva Fonda solidarnosti EU i sva druga sredstva koja koristimo i jako smo ih dobro iskoristili pa mogu istaknuti kako je Sisačko-moslavačka županija do sada završila 23 cjelovite obnove, a to su složeni objekti oštećeni u potresu dok Grad Sisak nije obnovio još nijedan svoj objekt“, dodao je župan Celjak.

Župan Celjak osvrnuo se na najznačajnije projekte koje Sisačko-moslavačka županija provodi na području grada Siska.

SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA OBNAVLJA I GRADI NA PODRUČJU GRADA SISKA

Uredili smo i obnovili zgrade domova zdravlja SMŽ u Kratečkom, Topolovcu, Galdovu te centralnu zgradu Doma zdravlja u središtu Siska. Obnovili smo zgrade Zavoda za javno zdravstvo SMŽ, Kulturno-povijesnog centra SMŽ te školske zgrade Gimnazije Sisak, SŠ Viktorovac Sisak i Industrijsko-obrtničke škole. Obnovili smo zgradu Doma za starije osobe Sisak, zgradu Zavoda za hitnu medicinu, zgradu nove interne, a do kraja godine obnovit ćemo i ostale zgrade u Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku.

Također, do kraja godine završit ćemo bivšu zgradu HGK, Komande, Jodnog lječilišta, a spreman je projekt izgradnje nove zgrade Jodnog lječilišta od 5100 kvadrata. Tijekom iduće godine završit ćemo obnovu zgrade bivše vojarne u Lađarskoj gdje ćemo smjestiti učenike Tehničke škole Sisak.

U Sisku se gradi ili će se graditi 20 višestambenih zgrada i to je 380 stanova više koje ćemo imati u gradu Sisku za godinu dana. I najvažniji projekt za Sisačko-moslavačku županiju je dovršetak auto-ceste čime će Sisak i Petrinja postati predgrađe Zagreba sa svim prednostima, prije svega gospodarskog razvoja s obzirom da je novom kartom regionalnih potpora poduzetnicima najisplativije ulagati upravo na području Sisačko-moslavačke županije“, zaključio je župan Celjak.

URUČENI UGOVORI UKUPNE VRIJEDNOSTI GOTOVO 9,5 MILIJUNA EURA ZA DEPRIVIRANA PODRUČJA I RAZVOJ TURISTIČKE INFRASTRUKTURE

Prije početka sastanka iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU uručeno je 30 ugovora o financiranju depriviranih područja Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije ukupne vrijednosti 8,5 milijuna eura od čega je za gradove i općine s područja Sisačko-moslavačke županije dodijeljeno 15 ugovora ukupne vrijednosti 5,5 milijuna eura. Sisačko-moslavačkoj županiji odobrena su sredstva za projekt „Poboljšanje zdravstvene infrastrukture Odjela za pulmologiju i palijativnu skrb u Petrinji“ kojim se planira ukloniti postojeću i izgraditi novu stanicu za medicinski kisik s potrebnim površinama i instalacijama za sigurnu dobavu medicinskih plinova. Osim toga, projekt obuhvaća i ugradnju nadkrevetnih jedinica.

Ostali projekti za koje su odobrena financijska sredstva na području Sisačko-moslavačke županije obuhvaćaju energetsku obnovu društvenog doma, izgradnju tržnice, reciklažnog dvorišta, dogradnju dječjeg vrtića, adaptaciju poduzetničkog inkubatora, izgradnju komunalne infrastrukture i vodoopskrbnih cjevovoda, sustava odvodnje otpadnih voda, pristupne ceste i dr. 

I Ministarstvo turizma i sporta uručilo je 14 ugovora za razvoj javne turističke infrastrukture u 2024. godini ukupne vrijednosti 945.892,62 EUR. Za prijavljeni projekt “Virtualna šetnja Naturom SMŽ” Sisačko-moslavačkoj županiji uručen je ugovor u vrijednosti 66.106,25 EUR. 

Više vijesti

Sisak

Župan Ivan Celjak ugostio je članice Udruge lađarica Sisak koje su na Maratonu lađarica treći put za redom osvojile zlatno odličje što ni jednoj...

KULTURA

KUD „JEKA“, Općina Hrvatska Dubica, Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije i Etnografski muzej Zagreb pozivaju Vas na promociju etno bojanke „Haj, haj, neka, neka“ koja...

Lekenik

Općina Lekenik će i u ovoj školskoj godini sufinancirati nabavu obrazovnih i pomoćnih nastavnih sredstava i školskog pribora učenicima upisanima u osnovnu školu Mladost...

Popovača

Kraju se privode radovi izgradnje 1. faze pješačke staze u Podbrđu, koja se proteže od početka naselja, odnosno od Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot“...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.