Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

LEKENIK: Održana Prva revija narodnih nošnji i izbor najljepše djevojčice, djevojke i sneje u narodnoj nošnji

U organizaciji Društva žena Lekenik ove je nedjelje, 30.lipnja u Lekeniku održana Revija narodnih nošnji i izbor najljepše djevojčice, djevojke i žene (sneje) u narodnoj nošnji.

Reviju pod nazivom „Mili Bože, kak’ sam lepa“ ocjenjivalo  je stručno povjerenstvo prof. Slavica Moslavac, etnologinja i Ivan Mužek iz Budaševa, tajnik ZKUU SMŽ i vlasnik jedne od većih zbirki narodnih nošnji na području Posavine, koju prikuplja više od trideset godina i u fundusu ih ima oko dvjestotinjak.

Nedavno osnovana udruga Društvo žena Lekenik već bilježi niz aktivnosti značajnih za lokalnu zajednicu, a organizacija ove revije bila je novi izazov i zadovoljni smo odazivom, istaknula je predsjednica Društva žena Ivana Koprivnjak, zahvalivši na potpori Općini Lekenik,i TZ Općine Lekenik, Petrol prom d.o.o i KUD-u Preslica Pešćenica.

Reviji je nazočila predsjednica ZKUU SMŽ Ivanka Roksandić pohvalivši inicijativu udruge  koja je ovom revijom željela prikazati bar djelić  bogatog narodnog ruha  ovoga prostora.

Prvu reviju otvorio je načelnik Općine Ivica Perović izrazivši zadovoljstvo angažmanom Društva žena Lekenik koje je, u relativno kratkom vremenu, organiziralo ovako uspješnu manifestaciju. Vjeruje kako će manifestacija postati tradicionalna, obogaćuje kulturnu i turističku ponudu Lekenika, a Općina će uvijek biti potpora ovakvim i sličnim programima, zaključio je Perović.

Dvadesetak predstavnica u kategorijama djevojčica, djevojaka i sneja nosilo je blagdansko posavačko, turopoljsko i banovinsko ruho, a uz obrazloženje povjerenstvo je istaknulo kako su najljepše po kategorijama:

Ema Apolović iz Starog Farkašića- djevojčica

Željkica Košir- djevojka iz Preloščice

Marijana Komar-sneja iz Lekenika.

Više vijesti

KULTURA

U prostoru Gradske vijećnice Grada Kutine potpisan je ugovor između ravnateljice MMK Jasmine Uroda Kutlić i izvođača radova, Ivanom Rumišekom, direktorom ABK-inženjering d.o.o. za...

KULTURA

U organizaciji HKUD”Poculica” Letovanić i pod pokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije i Općine Lekenik, te uz potporu DVD-a Letovanić i donatora u Letovaniću je održana 21....

KULTURA

Tridesetak umjetnika okupilo se ove subote na likovnoj koloniji organiziranoj u sisačkom Galdovu na lokaciji Udruge za terapijsko i rekreacijsko jahanje KAS Sisak. Na...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.