SMŽ

Obilježen Dan branitelja Sunje: Uručene Povelje zahvalnosti Dancu Rasmussenu i Litvancu Kuznecovasu

U Sunji je u subotu obilježen Dan branitelja Sunje. U ime domaćina sve je uvodno pozdravio i svim braniteljima Sunje čestitao njihov dan predsjednik OOUHDDR Sunja, Ivica Mikulić.

„Ovaj datum, 27.srpnja, dan je kada se s ponosom prisjećamo svih branitelja i civilnih žrtava koji su dali živote za slobodu naše domovine ovdje na „sunjskom bojištu“, istaknuo je načelnik Općine Sunja Grga Dragičević.

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2024/07/BRANITELJI-1.mp3

Emocije su jake, sjećamo se tih teških, ali i ponosnih dana za Sunju, a posebno svih onih koji su položili svoje živote za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, svih onih koji su branili i obranili Sunju i Hrvatsku, naglasio je Dragičević.

„Sunja je u hrvatskoj povijesti ostala zapamćena kao ratni fenomen, mjesto koje je po svim zakonima ratovanja moralo biti osvojeno, ipak naš „Mali Vukovar“ do kraja Domovinskog rata 1995. godine ostao je slobodan i hrvatski.

Svi bismo se mi u izazovnim i teškim prilikama pred koje nas život dovede trebali prisjetiti Sunje, uzeti ju kao uzor te se kao i njezini branitelji voditi hrabrošću, izdržljivošću i ljubavlju, istaknuo je na svečanosti koju je, u suradnji s Općinom Sunja, organizirao KPC SMŽ, ravnatelj ove županijske ustanove, Ivica Valent.

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2024/07/BRANITELJI-2.mp3

Tako su , u duhu djelovanja Kulturno-povijesnog centra i očuvanja sjećanja na Domovinski rat, potaknuti inicijativom ratnih i poslijeratnih prijateljstava, na svečanosti službeno uručene Povelje zahvalnosti dvojici stranih državljana, Dancu Keldu Rasmussenu te Litvancu Vitalijusu Kuznecovasu.

Keld Rasmussen bivši je profesionalni vojnik, sada civil, koji živi i radi u rodnome gradu u Kraljevini Danskoj. Prije odlaska u UNPROFOR-ovu misiju UNCRO u Republiku Hrvatsku boravio je u vojnim misijama na Cipru i u Kuvajtu.

U vojnu misiju u Republiku Hrvatsku kao profesionalni vojnik Oružanih snaga Kraljevine Danske došao je početkom travnja 1992. godine te je kao vojnik u sastavu bojne iz Kraljevine Danske na dužnosti izviđača boravio do početka studenog 1994. godine. Kao takav djelovao je na okupiranim područjima Republike Hrvatske (današnji prostor Općine Majur, Hrvatska Dubica, Sunja i Dvor te grada Hrvatske Kostajnice i grada Petrinje).

Vitalijus Kuznecovas Vito u vrijeme raspada SSSR-a 1991. godine kao osamnaestogodišnjak postao je profesionalni pripadnik prve generacije Oružanih snaga Republike Litve.

U Republiku Hrvatsku, kao pripadnik litvanskog voda u sastavu bojne iz Danske, došao je u UNPROFOR-ovu misiju UNCRO u kolovozu 1994. godine i u istoj je boravio do sredine rujna 1995. godine.

Svoje vojne dužnosti obnašao je na užem i širem području Sunje te u to vrijeme okupiranim područjima današnje Općine Majur i grada Hrvatske Kostajnice.

Jedan od inicijatora ovog događanja je umirovljeni pukovnik Ivica Pandža – Orkan

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2024/07/BRANITELJI-3.mp3

Nakon svečanosti uručenja Povelja zahvalnosti, u župnoj crkvi sv. Marije Magdalene služena je sveta misa koju je predvodio župnik Ivan Kuzmić, nakon koje su na mjesnom groblju izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće.

Svečanosti su nazočili izaslanik potpredsjednika Vlade RH, ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, posebni savjetnik ministra Marko Ratković, izaslanik potpredsjednika Vlade RH. ministra obrane Ivana Anušića, voditelj Područnog odsjeka za poslove obrane Sisak, Damir Vidaković, načelnice susjednih općina Majura i Hrvatske Dubice, predstavnici HV-e i policije, braniteljskih udruga, Sunjanke i Sunjani.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa sudjelovali su Jakov Žepek, KUD”Seljačka sloga” Bobovac i VA „Magdalene” Sunja.

U sklopu obilježavanja Dana branitelja Sunje u parku u središtu mjesta tijekom cijelog dana bio je izložen dio opreme i naoružanja HV-e.

Više poslušajte u našoj emisiji Pro Patria, koja je u programu , nakon ljetne stanke, u četvrtak, 05. rujna u 17,30 sati.

Više vijesti

OBNOVA

U Sisku, u Rimskoj ulici 19 svečano je otvoren novi odgojno-obrazovni i kulturni centar . Kompleks zgrada, prije potresa, koristili su Ministarstvo unutarnjih poslova...

EMISIJE

U srijedu, 18. rujna u emisiji Srijedište gostovao je načelnik Općine Lekenik, Ivica Perović. Emisiju Srijedište slušajte svake srijede od 12:30h na 91.7 i...

Kutina

Grad Kutina je nositelj Pilot projekta pod nazivom “Provedba edukativnih, kulturnih i sportskih aktivnosti djece predškolske dobi i djece od I. do IV. razreda...

SMŽ

U Velikoj Ludini će se graditi sportska dvorana, a projekt će u potpunosti, bespovratnim sredstvima, u iznosu od 6 153 769 € financirati, iz...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version