Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Sisačko-moslavačka županija nabavila defibrilatore za školske dvorane

Sisačko-moslavačka županija nabavila je defibrilatore za pet sportskih dvorana osnovnih i srednjih škola koji su isporučeni školama u kojima je održana i edukacija za zaposlenike.

Defibrilatori su dostavljeni Industrijsko-obrtničkoj školi Sisak, Osnovnoj školi Glina, Srednjoj školi Tina Ujevića Kutina, Osnovnoj školi Zorke Sever Popovača i Srednjoj školi Novska.

Prema statistici u Hrvatskoj godišnje umre oko 9000 ljudi od iznenadnog srčanog zastoja, ali brzom intervencijom stopa mortaliteta može se značajno smanjiti. Stoga je poznavanje vještina vanjske masaže srca i umjetnog disanja te upotrebe automatskog vanjskog defibrilatora iznimno važno.

I ravnatelji škola kojima su dostavljeni defibrilatori smatraju kako je korisno imati takav uređaj.

Defibrilator je postavljen u našoj školskoj sportskoj dvorani koja je ujedno i jedina gradska sportska dvorana u kojoj se okuplja velik broj ljudi, posebno učenika i sportaša. Uvijek se može dogoditi situacija da se nekome u blizini dogodi srčani zastoj i zato je ovaj uređaj jako koristan prije nego li stigne Hitna pomoć. Ono što je važno, vrlo je jednostavan za korištenje“, rekla je ravnateljica Srednje škole Novska Nikolina Fijačko Filipović.

Cilj je defibrilatore postaviti u sve škole

Defibrilator je prijenosni uređaj koji daje korisniku glasovne upute prema najnovijim smjernicama osnovnih postupaka održavanja života. Uređaj sa stopostotnom sigurnošću analizira ritam i preporučuje ili ne preporučuje defibrilaciju te korisnika vodi kroz cijeli postupak oživljavanja.

I ravnatelj Osnovne škole Glina Zoran Kirinčić prošao je potrebnu edukaciju kao i većina zaposlenika škole te također ističe kako je uređaj jednostavan za korištenje.

Tijekom edukacije naučili smo rukovati s defibrilatorom koji vas vodi korak po korak što sve morate učiniti u slučaju da se nekome dogodi srčani zastoj. Uređaj se nalazi kraj kabineta naše školske sportske dvorane i dostupan je u svakome trenutku, iako se nadam da ga nećemo morati koristiti. Ovo je jako važna stvar, pogotovo kod nas u sportskoj dvorani koja se stalno koristi i koja je stalno u pogonu“, rekao je Kirinčić.

Vrijednost pet defibrilatora, koje je za pet školskih dvorana nabavila Sisačko-moslavačka županija, iznosi 8.750,00 EUR s PDV-om, a cilj je da se ovi uređaji, koji nekome mogu spasiti život, u narednom razdoblju postave u sve škole na području županije.

Više vijesti

Novska

Još jedna vrijedna investicija na području Novske. Naime, danas je u novljanskoj gradskoj vijećnici potpisan Ugovor o kupoprodaji 1.239 m2 gradskog zemljišta u Poduzetničkoj...

SMŽ

Općina Sunja jučer je proslavila svoj dan i blagdan zaštitnice sv. Marije Magdalene. Program obilježavanja započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u spomen...

VIJESTI

Temeljem Ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije nafte i plina sklopljenog s Vladom Republike Hrvatske, tvrtka Aspect Croatia Kft. ima obvezu ulaganja u 3D...

Sisak

Župa sv. Marije Magdalene u Selima proslavila je u ponedjeljak, 22. srpnja blagdan svoje nebeske zaštitnice. Svečanu misu poldanicu u privremenom bogoslužnom prostoru predvodio...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.