„Samodostatnost u hrani za sigurnu budućnost“ bila je tema stručnog skupa koji je jučer održan u Sisku u organizaciji HGK- ŽK Sisak i ŽK Otočac. Raspravljo se, među ostalim, o strategijama i mogućnostima za povećanje konkurentnosti hrvatske poljoprivrede i prehrambene industrije, odnosno kako ulaganja u modernu tehnologiju, infrastrukturu i istraživanje mogu povećati produktivnost i kvalitetu domaće proizvodnje hrane.
Skup je okupio brojne stručnjake, poljoprivrednike, predstavnike institucija i sve zainteresirane sudionike koji su raspravljali o ključnim pitanjima vezanim za postizanje samodostatnosti u hrani u Republici Hrvatskoj, istaknula je Žaklina Jurišić, načelnica Sektora za poljoprivredu HGK-a
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u okviru svoje poljoprivredne politike, zemljišne politike, politike ruralnog razvoja djeluje aktivno kako bi poljoprivrednici, OPG-ovi i velilki poljoprivredni subjekti bili što konkurentniji i produktivniji, naglasio je državni tajnik Tugomir Majdak
Republika Hrvatska na žalost nema samodostatnost u proizvodnji hrane. Osim žitarica, uljarica i nešto voća i povrća, u svim drugim proizvodima trebamo učiniti veće napore kako bismo postigli samodostatnost, rekla je na stručnom skupu u Sisku predsjednica saborskog odbora za poljoprivredu, saborska zastupnica Marijana Petir
Sudionike skupa pozdravio je zamjenik župana Mihael Jurić i naglasio kako su potencijali naše županije značajne poljoprivredne površine, kontinuirani rast broja registriranih poljoprivrednih gospodarstva te sve veći broj mladih poljoprivrednika na mjestu nositelja OPG-a.
Sisačko-moslavačka županija strateški se odredila za razvoj održive poljoprivrede te u tom smjeru djeluje s provedbom potpora razvoju poljoprivredne proizvodnje. Osim brojnih poticajnih mjera, Sisačko-moslavačka županija ulaže i u cestovnu infrastrukturu koja predstavlja jedan od glavnih preduvjeta za omogućavanje uspješne proizvodnje i plasmana proizvoda na tržište.