Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Popovača

Prijatelji životinja gradonačelniku Popovače: Ne dopustite održavanje štraparijade!

Foto: Ilustracija

Udruga Prijatelji životinja otvorenim pismom traži od gradonačelnika Popovače, Josipa Miškovića, da ne dopusti održavanje štraparijade ove subote na stočnom sajmu u Popovači.

“Poštovani gospodine Miškoviću, obraćamo Vam se kao gradonačelniku grada Popovače, kao i Vašim suradnicima, s apelom da ne dopustite održavanje štraparijade u subotu 24. 8. 2024. na stočnom sajmu Popovača.

Vjerujemo da je Grad Popovača prošle godine financijski podržao održavanje štraparijade zato što ste smatrali da se radi o događaju na kojemu se predstavljaju tradicija te snaga i ljepota konja. I ove godine organizator zavaravajuće promovira štraparijadu kao očuvanje kulturne baštine, što je daleko od istine. Stoga Vam želimo ukazati na činjenice o štraparijadi i potaknuti Vas i Vaše suradnike da ni na koji način ne podržite takav događaj.

Hrvatski Zakon o zaštiti životinja isključivo dopušta korištenje kopitara za izvlačenje trupaca iz šuma i iznošenje ogrjevnog drva samo u teško pristupačnim područjima gdje to nije moguće na drugi način. Navedena odredba, bez iznimaka, zabranjuje bilo kakvo drugo korištenje kopitara u izvlačenju trupaca te samim time zabranjuje i bilo kakvo korištenje kopitara na tzv. štraparijadama. Predviđena kazna za pravnu osobu iznosi od 30.000,00 do 50.000,00 kuna, preračunato u eure. Zakonodavac je ispravno zaključio da nošenje i povlačenje teških tereta konjima uzrokuje bol, patnju, strah i stres pa je zato zabranio mučenje konja prisiljavanjem da nose i povlače teške terete koji premašuju njihove snage. Konji pate i kada izvlače teške trupce iz šume i kada se muče da povuku trupce zbog trivijalnih i besmislenih događanja u zabavne svrhe i u svrhu ostvarenja nelegalnog profita. Osim toga, Zakon o zaštiti životinja zabranjuje prisiljavanje životinja na ponašanje koje kod njih izaziva bol, patnju, ozljede ili strah. Smisao štraparijada je upravo izazivanjem boli i patnje natjerati konje da povuku trupce, dakle, svaka štraparijada je u svojoj biti već protuzakonita. Sve navedeno je opravdan razlog zašto su štraparijade već sada zakonski zabranjene!

Nadalje, definicija natjecanja je „sudjelovanje u sportskim nadmetanjima radi postizanja sportskih rezultata”. Jasno je da konji ne sudjeluju svojom voljom na štraparijadama niti ih možemo nazvati natjecateljima. Konji nisu izabrali da se žele natjecati niti pokazuju da im vučenje teškog tereta predstavlja zadovoljstvo. Upravo suprotno! Znamo da konji neće vući ni pretovarena kola, već će stati. Potpuno je jasno i da sa svojih 600, 700 kg neće niti dobrovoljno vući trupce od tonu i pol do dvije tone, kao što su to prisiljeni činiti na štraparijadama.

Konji na štraparijadama reagiraju poslušno ne zato što žele vući teške trupce, već zbog straha da će u protivnom dobiti batine. Naime, udaranje i batinanje konja dio je redovite „pripreme” za štraparijade. Prošle godine društvenim mrežama širila se upravo takva jedna snimka batinanja konja u naselju Orlovac kod Karlovca, kojima su se počinitelji hvalili, a koja nije izuzetak, već pravilo. DIRH je tom prilikom poduzimao mjere iz svoje nadležnosti i privremeno oduzeo premlaćivanog konja. Batinanje konja je i kazneno djelo iz članka 205. Kaznenog zakona, što se sankcionira kaznom zatvora i oduzimanjem životinje. Vlasnici konje rutinski „kondicijski treniraju” udaranjem drvenim batinama u štalama, iz dana u dan, godinama, a sve s ciljem da dobiju poslušne konje, koji će reagirati već na podizanje ruke ili zamah bičem i automatski povući teške trupce na „natjecanjima”.

Ono što možemo vidjeti na štraparijadama je da se konji muče, povuku trupac pa stanu jer ne mogu dalje, upiru sve svoje snage da se pokrenu, čak i odbijaju vući, pokazuju snažnu uznemirenost, povlače se natrag, propinju na stražnje noge… U prirodi, propinjanje konja je snažan komunikacijski signal koji označava intenzivnu upozoravajuću situaciju nakon koje može slijediti napad. Tjeranje konja na takvu reakciju u okviru štraparijade izaziva u životinji stres i strah. Jasno je da konji neće dobrovoljno mučiti se i naprezati da povuku teret koji premašuje njihovu snagu. Njihovo povlačenje trupca uvjetovano je postupanjem i urlanjem njihovih vlasnika, koji ih s prednje strane grubo povlače za žvale, a potezanjem i dizgina i podbradnog lanca uzrokuju dodatnu oštru bol u ustima i čeljusti konja zbog pritiska žvala na jezik, desni i ispod na čeljust konja, što može dovesti do sitnih fraktura. Dodatni napor koji konji ulažu kako bi povukli preteški trupac rezultat je uvjetovane reakcije na strah od udarca pa reagiraju već na povik, deranje, podizanje ruke (ponekad i udaranje rukom po stražnjem dijelu tijela) ili zamah biča (ponekad i bičevanje).

Posjetili smo štraparijadu u Velikoj Gorici 5. 5. 2024. i svjedočili da su mnogi konji imali ožiljke i rane na koži od udaraca i bilo je vidljivo da se boje svojih vlasnika, od kojih su ih neki udarali bičevima prije natjecanja, a konje su udarala bičevima i starija djeca. Bičevi su se prodavali kao suveniri i igračke za djecu, što pokazuje da organizatori i sudionici ovakvih događanja smatraju bičevanje dopuštenim i prikladnim u odnosu prema konjima. Jedan konj otrgnuo se od straha i počeo bježati okolo. Konji su posrtali od napora i više puta stali, da bi se vlasnici nakon kratke pauze nastavili derati na njih, pljeskati im iza leđa i povlačiti ih za žvale tjerajući ih da vuku dalje. Natjecanja ne bi smjela uključivati agresiju i dominaciju prema natjecateljima i bilo je očito da je jako ugrožena dobrobit životinja. Tijekom ovogodišnje štraparijade u Lonjskom polju jedan posjetitelj nam je dojavio da je čuo razgovor nekolicine prisutnih da konje „drogiraju” prije štraparijade. Ne trebamo isticati da Zakon o zaštiti životinja zabranjuje i „davati stimulanse ili druge nedopuštene tvari životinjama kako bi se poboljšao njihov nastup na sportskim natjecanjima ili na predstavama”. No vlasnici konja ne prežu ni od toga jer pobjeda jamči značajnu zaradu i porast vrijednosti konja, kojega onda mogu prodati za mnogo veće iznose od onih za koje su ih kupili.

Na štraparijadama konji su izloženi teškom fizičkom naporu, povicima i urlanju gomile ljudi, buci automobila, vrućinama i nezaštićenosti od jakog sunca. Kako imaju jako osjetljiv sluh pa čuju i ultrazvučne frekvencije, izlaganje buci izaziva im paniku i strah. Kada se nalaze na novoj, nepoznatoj lokaciji, još su reaktivniji na zvukove koje čuju nego kada su na poznatom terenu. Osim toga, konji pate i u transportu, s obzirom na to da ih često prevoze na velike udaljenosti, čak i iz susjednih država, i to tijekom vrućina, pri čemu se ne poštuju propisi vezani za prijevoz životinja. Naglašavamo još jednom da se štraparijade ne mogu smatrati natjecanjima jer su konji izloženi patnji i zlostavljanju, i prije i tijekom događanja.

Posebno želimo istaknuti da problematični pojedinci pokušavaju uvesti štraparijade u našu zemlju i da one nemaju veze s našim običajima i kulturom te da sramote Hrvatsku. Štraparijade ne služe promicanju ljubavi prema konjima i očuvanju konja kao kulturne baštine, već profitiranju na mučenju životinja. Pobjedniku poraste cijena na do 10 tisuća eura, a zlostavljači na takva dva-tri konja godišnje, koje jeftino kupe i skupo prodaju, zarade godišnju ili dvogodišnju plaću. Zaradu donosi i ilegalno klađenje na iznose od nekoliko desetaka tisuća eura. Ni štraparijada koja je najavljena u Popovači ne održava se radi očuvanja konja, već radi klađenja i zarade. To potvrđuje i najava da je nagradni fond 5000 eura, što je u domeni postupanja tržišne inspekcije u cilju zabrane i sprječavanja neregistriranog obavljanja trgovine i usluga. Stoga smo događanje prijavili Državnom inspektoratu i zatražili postupanje i veterinarske i tržišne inspekcije, koji su dužni spriječiti i sankcionirati kršenje Zakona o zaštiti životinja i svako nezakonito stjecanje profita na štetu životinja.

Na vodstvo grada Popovače apeliramo da ne troši novce svojih građana kao prošle godine, kada je izdvojio iz gradskog proračuna sredstva za održavanje štraparijade, i da ne dopusti održavanje štraparijade 24. 8. 2024. Vaša podrška štraparijadama je skandalozna podrška kršenju zakona i mučenju i zlostavljanju konja isključivo radi stjecanja profita pojedinaca, koji u svemu vide lak i dobar način zarade na muci konja.

Nikome ne smeta da se ljudi okupljaju i zabavljaju, ali ne maltretiranjem konja pod krinkom ljubavi prema životinjama i tradicijskim običajima. Umjesto toga, zainteresirani pojedinci mogu organizirati izložbe konja i pokazati tako, na nenasilan način, čiji konj je ljepši i snažniji. Također, u susjednim balkanskim državama, odakle je štraparijada i došla u Hrvatsku, organizira se povlačenje trupaca na traktorijadama, gdje se vidi da i traktori jedva uspiju povući teške terete pa možemo samo zamisliti koliki napor to predstavlja konjima. Osim izložbi konja, povlačenje trupaca traktorima također je prihvatljiva alternativa nelegalnim štraparijadama.

Nadamo se da ćete, kao gradonačelnik, voditi svoj grad dajući podršku događanjima u kojima se ne iskorištavaju i ne zlostavljaju životinje. Samo se tako Popovača može nastaviti razvijati u civiliziran grad koji njeguje svoje izvorne tradicije i običaje, a ne da od 2023. uvozi one iz susjednih država koji se temelje na kršenju zakona i maltretiranju životinja.”

Više vijesti

SMŽ

Prijava na “Natječaj za prijem učenika u Učenički dom Sisak” dostavlja se preporučeno poštom s povratnicom (uz naznaku “Natječaj za prijem učenika u Učenički...

Sisak

U četvrtak, 12. rujna 2024., Agencije lokalne demokracije Sisak održala je tiskovnu konferenciju na kojoj je predstavila Online kampanju „Živi jednakost, slavi raznolikost!“. Provedbom...

Sisak

Svoj 30. rođendan je, pod motom “Samo neka kuca”, na sisačkom kupalištu Zibel proslavila udruga Veliko srce malom srcu. Veliko srce malom srcu je...

Sisak

U Sisku je u srijedu, 11. rujna svečano otvorena prva Katolička osnovna škola, a otvorenju je nazočio župan Ivan Celjak. „Danas je posebno velik...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.