Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

FOTO: Obilježena 33. obljetnica organiziranog proboja iz Hrvatske Kostajnice

U Hrvatskoj Kostajnici je obilježena 33. obljetnica organiziranog proboja iz tada opkoljenog grada, koji više nije bilo moguće braniti.

Pad Hrvatske Kostajnice dogodio se 12. rujna 1991. godine kada je prvo palo brdo ”Djed” na kojem je tada zarobljeno oko 60 branitelja, što iz policije, što iz Zbora narodne garde. Srpska vojska odvela ih je na cestu kod željezničkog kolodvora, potrpala u kamione i odvezla u selo Kukuruzari. Strpali su ih u društveni dom, a nakon dan-dva odveli u logor u Glinu.

Paralelno s ovim zbivanjem, u ranim večernjim satima oko 300 branitelja, stiješnjeno sa svih strana, bilo je prisiljeno prijeći u Bosansku Kostajnicu gdje su predali oružje. Bila je to mučna predaja. Zatvorili su ih u kino-dvoranu i sutradan po njih poslali autobuse koji su ih odvezli u Manjaču.

Tog kobnog 12. rujna 1991. godine, u večernjim satima, 117 hrvatskih branitelja i civila odbilo se predati jugo-srpskom agresoru i krenulo u proboj iz opkoljenog grada kroz velikosrpske položaje, preko naselja Rosulje i Slabinja, cestom Hrvatska Kostajnica-Hrvatska Dubica, uz rijeku Unu. Bili su napadnuti od četnika i tako još nekoliko puta do Hrvatske Dubice. Najveći dio sudionika proboja ipak je, uz 7 žrtava, dospio do teritorija pod hrvatskom kontrolom.

Kod Spomen-ploče proboja, na mjestu s kojeg je ova hrabra skupina krenula prema slobodi, počast su odala brojna izaslanstva: udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja i obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora bila je saborska zastupnica i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes, izaslanik predsjednika Vlade RH bio je državni tajnik Zlatan Bašić, a počast su odali i izaslanici ministara hrvatskih branitelja i vanjskih poslova, predstavnici policije, gradova i općina, civilnih udruga i brojni mladi ljudi.

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan zahvalio je svima koji čuvaju sjećanje na ovaj herojski čin male, ali odlučne skupine ljudi, koja nije htjela predati sudbinu u ruke agresora, nego je uz veliki rizik i poteškoće probila svoj put do slobode, do teritorija pod kontrolom Republike Hrvatske.

Župan Celjak je u svom obraćanju još jednom zahvalio svim hrvatskim braniteljima, najvećim herojima u hrvatskoj povijesti, koji su ostvarili višestoljetni san mnogih hrvatskih domoljuba, slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku. Celjak je posebno naglasio važnost čuvanja i prenošenja istine o Domovinskom ratu: „Zato mi je posebno da su naša djeca danas ovdje.

Naime, vrijeme prolazi, godine nose svoje, na žalost, sudionika proboja je svake godine sve manje. Mi ne smijemo dopustiti da istina o Domovinskom ratu nestane s našim hrvatskim braniteljima, nego moramo učiniti sve kako bi se ona prenosila na mlađe generacije. Oni moraju znati tko je, kada i na koji način stvarao našu Domovinu. A stvarali su je hrvatski branitelji,“ rekao je sisačko-moslavački župan Ivan Celjak.

Više vijesti

SMŽ

U Velikoj Ludini će se graditi sportska dvorana, a projekt će u potpunosti, bespovratnim sredstvima, u iznosu od 6 153 769 € financirati, iz...

Popovača

Gradonačelnik Josip Mišković i njegov zamjenik Lovro Miklaužić su zajedno sa suradnicima obišli radove na sanaciji mostova u Donjem Krivaju u naselju Voloder te...

Novska

Gradsko vijeće Grada Novske usvojilo je novu mjeru pomoći mladim obiteljima. Novska, koja je zadnjih godina uvela niz poticaja s ciljem demografske obnove, još...

Petrinja

Rujanskim Danima sjećanja grad Petrinja prisjeća se ratnih događaja i stradanja hrvatskih branitelja i civila u rujnu 1991. godine. Po materijalnim razaranjima i po...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.