Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Otvorenje novouređene, moderno opremljene zgrade Srednje škole Petrinja s čak dvije sportske dvorane

Župan Ivan Celjak, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i suradnike, sudjelovao u otvaranju nove zgrade Srednje škole Petrinja.

Matična zgrada Srednje škole Petrinja teško je oštećena u potresu. Zgradu za školu na novoj lokaciji donirala je tvrtka Gavrilović. Nakon provedene rekonstrukcije i dogradnje zgrada se prostire na tri etaže, s gotovo 2400 m2 korisne površine, a u njoj je smješteno 13 učionica i 9 praktikuma i laboratorija opremljenih modernom tehnologijom i namještajem.

IZGRAĐENA I VELIKA NOVA SPORTSKA DVORANA, KOJU PRIJE POTRESA UČENICI NISU IMALI

Uz školu je dograđena i školska sportska dvorana površine 1800 m2, spremište za poljoprivrednu mehanizaciju te vanjsko sportsko igralište.

Rekonstrukcija i dogradnja nove školske zgrade izvedena je suradnjom Vlade RH, Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i Sisačko-moslavačke županije, a uz zajam Svjetske banke.

Ukupna investicija u projekt uključujući opremu i usluge iznosi 13,5 milijuna €.
Sisačko-moslavačka županija financirala je izgradnju i nadzor radova prilazne ceste Srednjoj školi Petrinja u vrijednosti višoj od 450 000 €, te izgradnju trafostanice u vrijednosti gotovo 200 000 €.

SVAKA OBNOVA U SMŽ UJEDNO ZNAČI I DODANU VRIJEDNOST, VIŠU KVALITETU I POVEĆANJE STANDARDA

Uvijek kad završimo neki projekt, rekao je župan Celjak, prisjetimo se svih izazova i prepreka, uspješno premoštenih i savladanih na putu do konačne realizacije:

„Zahvaljujem našem premijeru, ministrima, prije svega na zajedničkom utvrđivanju ciljeva za Sisačko-moslavačku županiju. Još prije tri godine zajednički smo utvrdili da na području SMŽ uspostavljamo najbolje, najkvalitetnije uvjete u sustavu zdravstva, obrazovanja, socijalne skrbi i da ćemo zajednički demografski i gospodarski osnažiti Sisačko-moslavačku županiju. Prenamjena objekta, koji je obitelj Gavrilović velikodušno dala Srednjoj školi Petrinja je jedan od koraka ka ustrojavanju najkvalitetnijeg sustava obrazovanja u našoj županiji,“ rekao je Celjak.

Dodao je kako je ovdje riječ o jednoj zgradi i dvorani više u gradu Petrinji, nego je bilo prije potresa.

„Međutim, Vlada RH, osiguravanjem sredstava za prenamjenu ovog objekta putem Svjetske banke, izgradnjom dvorane i praktikuma, omogućila je da matičnu zgradu Srednje škole Petrinja pretvaramo u učenički dom i da osiguravamo učenicima koji pohađaju gimnazijske programe samostanu nastavu, što znači dugoročno jednosmjensku nastavu za sve petrinjske srednjoškolce. I to je ta dodana vrijednost, koju želimo i koju stvaramo kod svakog projekta,“ zaključio je župan Celjak.

OBNOVA I IZGRADNJA – PRAVI NAČIN ZA REVITALIZACIJU

Ministar znanosti, obrazovanja i mladih Radovan Fuchs na početku je svog obraćanja čestitao nastavnicima, učenicima i roditeljima početak nove školske godine:

„Preko 450 000 učenika danas kreće u školu, od čega negdje oko 35 000 najmanjih, prvašića,“ rekao je ministar Fuchs i dodao kako je škola u Petrinji, škola 21. stoljeća, jer rađena je vrlo pomno. Škola je u vrlo teškim uvjetima ostvarila vrhunske rezultate: „A sada, nakon što su ušli u ovaj prostor, siguran sam da će uspjesi učenika biti još bolji.“

Zahvaljujući u prvom redu premijeru, njegovom razumijevanju potrebe reformiranja i ulaganja u obrazovne institucije, i Vladi RH, kojoj je segment obrazovanja jedan od apsolutnih prioriteta, moglo se pristupiti ovakvim ogromnim promjenama i ulaganjima od dječjih vrtića pa sve do visokog školstva, zaključio je Fuchs.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao je kako mu posebnu radost u obilasku gradilišta obnove poslije zagrebačkog i petrinjskog potresa pričinjava otvaranje obnovljenih škola i susret s učenicima i nastavnicima:

„Veselim se ovakvim projektima, veselim se dolasku u Petrinju i Sisačko-moslavačku županiju, jer vidim da se radi o projektima društvene, komunalne i prometne infrastrukture, da se radi o obiteljskim kućama. Život se vraća i u Petrinju i u Sisačko-moslavačku županiju,“ rekao je Bačić, koji je dodatno naglasio kako je zacrtana revitalizacija dobra i uspješna.

„Posebno bih istaknuo veliki projekt izgradnje stanova na području SMŽ. U ovom trenutku gradimo 56 višestambenih zgrada s 1 024 stambene jedinice,“ a činjenica je da već sad postoji ogroman broj zainteresiranih za stambenim zbrinjavanjem. Bačić je dodao: „Mi smo do sada na području ove županije obnovili 8 400 stambenih zgrada, bilo da se radi o zgradama javne namjene ili obiteljskim kućama, s ukupno 11 400 stambenih jedinica.“

UNAPRJEĐIVANJE SUSTAVA OBRAZOVANJA

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković zahvalio je obitelji Gavrilović na vrijednoj donaciji, Svjetskoj banci na potpori kroz zajam, ministrima Bačiću, Fuchsu i Medvedu, županu Celjaku, gradonačelnici Komes, svima koji su pomogli u realizaciji rekonstrukcije i dogradnje nove zgrade Srednje škole Petrinja:

„Posebno je važno da ulaganje u obrazovanje u politici Vlade, županija, gradova i općina bude prioritet svih naših aktivnosti. Tako uistinu i jest. Proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja u 2016. je bio milijardu i 600 milijuna €, a ove godine 3 milijarde i 800 milijuna €.“

Predsjednik Vlade je naglasio kako je otvaranje nove zgrade Srednje škole velik događaj za Petrinju i Sisačko-moslavačku županiju: „Napravili smo jako dobru investiciju, jako dobar potez i to je preduvjet za daljnju demografsku revitalizaciju, ali i preduvjet za kvalitetnije obrazovanje svih učenika koji će pohađati školsko obrazovanje u Petrinji.“

Do 31. srpnja ove godine u obnovu i izgradnju na području zagrebačkog i petrinjskog potresa utrošeno je ukupno 2,9 milijardi €, rekao je premijer. To su ogromna sredstva, koja su iznađena iz vlastitih sredstava, Fonda solidarnosti, Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, zajmovima poput ovoga Svjetske banke i angažmanom niza drugih aktera.

O procesu obnove nakon potresa rekao je:

„Smatram da je to jedan veliki proces, s kojim smo se suočili, kojeg smo iznijeli na maksimalno kvalitetan način.“ U mandatima ove Vlade osiguran je besplatan prijevoz učenika osnovnih škola, besplatni udžbenici, sva djeca imaju obrok u osnovnim školama: „Unaprjeđujemo sustav da rezultati obrazovnog procesa budu takvi da naši mladi uspiju ostvariti vrlo kvalitetne rezultate, da se pripreme za tržište rada i za život!“

Više vijesti

SMŽ

U Velikoj Ludini će se graditi sportska dvorana, a projekt će u potpunosti, bespovratnim sredstvima, u iznosu od 6 153 769 € financirati, iz...

Popovača

Gradonačelnik Josip Mišković i njegov zamjenik Lovro Miklaužić su zajedno sa suradnicima obišli radove na sanaciji mostova u Donjem Krivaju u naselju Voloder te...

Novska

Gradsko vijeće Grada Novske usvojilo je novu mjeru pomoći mladim obiteljima. Novska, koja je zadnjih godina uvela niz poticaja s ciljem demografske obnove, još...

Petrinja

Rujanskim Danima sjećanja grad Petrinja prisjeća se ratnih događaja i stradanja hrvatskih branitelja i civila u rujnu 1991. godine. Po materijalnim razaranjima i po...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.