Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

PETRINJA: Održana 1. sjednica Povjerenstva za osobe starije životne dobi Grada Petrinje

Dana 23.9.2024. u prostorijama Gradske uprave u Petrinji održana je 1. sjednica Povjerenstva za osobe starije životne dobi Grada Petrinje. Povjerenstvo je osnovano u srpnju ove godine na inicijativu 8 lokalnih udruga koje provode aktivnosti za starije osobe, a djelovat će kao savjetodavno tijelo gradonačelnice. Na sjednici prvoj je sjednici Povjerenstva sudjelovala gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komes te 13, od ukupno 14 članova Povjerenstva.

Na sjednici je prihvaćen Poslovnik Povjerenstva, a razgovaralo se i o zadaćama Povjerenstva koje uključuju razvoj i unaprjeđenje kvalitete života i socijalnih usluga za starije i nemoćne osobe koje žive na području Grada Petrinje, izradu Programa rada s konkretnim zadacima vezanim za kulturne, sportske i društvene aktivnosti, organiziranje predavanja, okruglih stolova, tribina i komunikacija s javnošću, a sve s ciljem uključenja starije populacije u život zajednice i stvaranja uvjeta za kvalitetno i aktivno starenje u našem gradu.

Povjerenstvo će također izraditi Akcijski plan usmjeren na istraživanje stvarne uključenosti starije populacije u udruge, institucije, programe i aktivnosti koje se odvijaju na području Grada Petrinje, te razmatranje mogućnosti umrežavanja svih sudionika javnog i civilnog sektora u pružanju socijalnih, zdravstvenih i kulturnih usluga starijim osobama i umirovljenicima, te njihovo informiranje o pravima i mogućnostima za uključenje.

Neke od tema sjednice su bile izrada Vodiča za starije osobe koji će sadržavati informacije o uslugama koje se pružaju starijim i nemoćnim osobama na području Grada Petrinje te razmatranje mogućnosti osiguranja prostora u kojem bi se starije osobe družile i organizirano provodile slobodno vrijeme.

Važna tema prve sjednice Povjerenstva bila je prometna nepovezanost stanovnika brojnih naselja su odsječeni od grada jer kroz njihova naselja ne prolaze autobusi. Odnedavno školski autobusi više ne mogu primati starije osobe, što im još više otežava mobilnost. Povjerenstvo predlaže da se kroz subvencije Grada osigura javni prijevoz tamo gdje ga nema.

Velik odaziv članova Povjerenstva koji rade bez ikakve naknade te njihov optimizam daje nadu da će ovo Povjerenstvo značajno doprinijeti poboljšanju materijalnog i društvenog položaja umirovljenika i osoba starije životne dobi.

MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA

Na sjednici je dogovoreno i obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba – 1. listopada 2024. na Gradskoj tržnici Petrinja. Tom će prigodom Gradsko društvo Crvenog križa Petrinja provesti akciju mjerenja tlaka u krvi i mjerenja šećera u krvi.

Povjerenstvo će podijeliti Vodič za starije čiju je izradu inicirao forum udruga i udruga GRAK kroz projekt „Aktivni u zajednici“.

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba Udruga GRAK najavljuje početak radionica keramike za umirovljenike koji će se održati u Keramičkom ateljeu Petrinja.

Više vijesti

SMŽ

Na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK- Županijske komore Sisak dodijeljene su plakete Zlatna kuna najuspješnijim trgovačkim društvima za poslovne rezultate i značaj gospodarstva u...

OBNOVA

Potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić obišao je jučer područje Sisačko-moslavačke županije. Potpredsjedniku Vlade u obilasku su...

Kutina

Cestu u Čairama, koja je dio većeg projekta obnove cesta na području Kutine, obišli su gradonačelnik Zlatko Babić, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav,...

EMISIJE

U srijedu, 25. rujna u programu RSM-a, u emisiji Srijedište, gostovao je gradonačelnik Grada Kutine, Zlatko Babić. Emisiju Srijedište slušajte svake srijede od 12:30h...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.