Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Tradicija: Plotovi pleteni od pruća

Nerina Sarkotić nas je tekstom koji donosimo u nastavku podsjetila na važnost očuvanja tradicije. Čitajući tekst i Vi ćete se, vjerujemo, prisjetiti dvorišta svojih baka, djedova, susjeda, obitelji. Možda su i oni pleli plotove od pruća!

“Malenim narodima poput našega očuvanje tradicije je vrlo važno za opstanak, a jedan dio naše tradicije čine i plotovi. I to naročito oni pleteni od pruća, kao ekološka gradnja i dio očuvanja tradicije. Pletene su ograde u našim krajevima odavno poznate, od izgradnje kuća i ograda, pregrada pa do utvrđivanja riječnih obala ili izgradnja brane.

Jeftino i dostupan materijal koji uz pomoć mašte i vještih ruku stvara čuda i malena umjetnička djela i danas unatoč polakom padanju u zaborav, nalazi svoj put do ponovne upotrebe i novih obožavatelja.

Za gradnju ograda od pletera koriste se uglavnom bagremovi stupovi zbog otpornosti na truljenje, a sam pleter radi se od mekšeg pruća koje lakše podnosi savijanje. Uglavnom su to svibovina, vrba i lijeska, ali nije uvjet jer pleter nema zadana pravila. Najbitnije je da je materijal lako dostupan i da se može dobro plesti. Ostalo je mašti na volju!

Ograde od pletenog pruća vraćaju se u modu, a spoj ekologije i tradicije koji nude nalazi sve više poklonika koji ovim načinom uljepšavaju kako gradske, tako i seoske vrtove. A kako se grade ograde od pruća dobro zna i graditelj Mihael Đilas koji je od Krapja pa uzvodno sve do Desnoga Dubrovčaka spojio ekologiju i tradiciju u lijepe pletene plotove koji ukrašavaju i okućnice i vrtove.

Kad kaže da radi ekološki, graditelj Đilas misli na amorfu, izuzetno invazivnu vrstu čije pruće uzima za gradnju i na taj način doprinosi smanjenju njezina negativnog utjecaja na okoliš. Tijekom godina prućem je opleo mnoge visoke povrtne i cvjetne gredice, vrtove i okućnice, a često ga koristi i jednostavno kao ukras i podsjetnik na vrijednost tradicije.

Pleter je izuzetno ekološki način gradnje, sasvim je besplatan, a u vještim rukama nastaju prava mala čuda.”

Više vijesti

SMŽ

Prijava na “Natječaj za prijem učenika u Učenički dom Sisak” dostavlja se preporučeno poštom s povratnicom (uz naznaku “Natječaj za prijem učenika u Učenički...

Sisak

U četvrtak, 12. rujna 2024., Agencije lokalne demokracije Sisak održala je tiskovnu konferenciju na kojoj je predstavila Online kampanju „Živi jednakost, slavi raznolikost!“. Provedbom...

Sisak

Svoj 30. rođendan je, pod motom “Samo neka kuca”, na sisačkom kupalištu Zibel proslavila udruga Veliko srce malom srcu. Veliko srce malom srcu je...

Sisak

U Sisku je u srijedu, 11. rujna svečano otvorena prva Katolička osnovna škola, a otvorenju je nazočio župan Ivan Celjak. „Danas je posebno velik...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.