Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Politika

Vlada Republike Hrvatske opet spašava gradski projekt, osigurana sredstva za obnovu bazena u Sisku

Priopćenje sisačkog HDZ-a vezano uz financiranje obnove sisačkog bazena objavljujemo u cijelosti.

“Sisački bazen sa zatvorenim bazenom i dvoranom te poslovnim prostorima nažalost dugi niz godina ruglo je u centru Siska, i do sada nije bilo niti jednog ozbiljnog konkretnog poteza kojim bi nadležni u Gradu Sisku vođeni Kristinom Ikić Baniček riješili goruće pitanje sisačkog bazena na kojem dnevno prođe više stotina ljudi” – uvodno je predsjednik GO HDZ-a Sisak Tomislav Kralj podsjetio s kakvim se uvjetima u gradskim objektima Siščani susreću.

Na istom bazenu, uz vrhunske sportaše i rekreativce, školu plivanja pohađaju stotine naših najmlađih sugrađana, grupe vrtićke djece, školske djece, provodi se program za roditelje s bebama, dolaze umirovljenici.

Nedavno je izbio požar koji je izravna posljedica nebrige i neodržavanja bazena, štoviše gorile su strujne instalacije po kojima je mjesecima curila voda, na što su i sami korisnici dugo upozoravali vodstvo Športsko-rekreacijskog centra Sisak te gradsku upravu, odgovornu Kristinu Ikić Baniček.

U tom trenutku u bazenu se provodio trening djece, prostor se u nekoliko sekundi napunio dimom, te samo srećom i sabranošću trenera nije došlo do tragedije.

Ovaj primjer dugogodišnje zapuštenosti i nerada ne samo da smanjuje kvalitetu usluga našim sugrađanima, od najmlađe populacije do najstarijih, nego direktno ugrožava i njihov život. U prilogu su fotografije stravičnog stanja sisačkog bazena.
Kreće nova školska godina, djeca bi ponovo išla u ovaj iznimno opasan objekt.

Državni tajnik u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Siščanin Domagoj Orlić izjavio je:

“Vlada Republike Hrvatske već je u nekoliko navrata osigurala sredstva za objekte i projekte koje je trebao provoditi ili raditi Grad Sisak. Podsjetit ću da ni Holandsku kuću ne bi otvorili da Ministarstvo kulture i medija nije osiguralo sredstva, zatim su ostala resorna ministarstva osigurala sredstva za kupnju novih autobusa za Autopromet, osigurala sredstva za dogradnju vrtića na nekoliko lokacija, rekonstrukciju Vodoopskrbe (Tomčev put, HNP, Hebrangova i Branimirova u Capragu).”

Domagoj Orlić je pojasnio i model obnove gradskog bazena:

“Ministarstvo iz kojeg dolazim, osiguralo je sredstva iz NPOO-a izravnom dodjelom APN-u u iznosu od 66,36 milijuna eura za provedbu projekata energetske obnove zgrada javnog sektora ugovaranjem energetske usluge putem ESCO modela. Proveden je otvoreni postupak javne nabave za pružanje energetske usluge u svrhu poboljšanja energetske učinkovitosti zgrade „Zatvoreni bazen Sisak“ na kojem je odabran pružatelj usluge NEOS d.o.o. Split. Ukupna vrijednost ugovora, odnosno cijena energetske usluge je 9.086.972,70 eura bez PDV-a.

Sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz NPOO-a, APN je, od ukupne vrijednosti ugovora, dužan sufinancirati iznos od 1.963.369,20 eura. Rok za završetak energetske obnove je 540 dana od datum sklapanja ugovora, a najkasnije do 31.3.2026. godine.”

Što to znači za sisački bazen, za naše sugrađane?

Primjenom ESCO modela provode se mjere poboljšanja energetske učinkovitosti u zgradama javnog sektora bez dodatnog trošenja proračunskih sredstava vlasnika/korisnika, te se korisniku nakon obnove osiguravaju niži troškovi za energiju i održavanje ugradnjom nove opreme i obnovljivih izvora energije.

Naš sisački bazen sada imamo priliku obnoviti i urediti na način da se poboljšaju u potpunosti uvjeti pružanja usluga, može se urediti:

A) vanjska ovojnica,
B) sustavi grijanja prostora,
C) sustavi hlađenja prostora,
D) sustavi ventilacije i klimatizacije,
E) sustavi pripreme potrošne tople vode,
F) sustavi rasvjete,
G) sustavi za proizvodnju toplinske i/ili električne energije iz obnovljivih izvora energije,
H) ostali tehnički sustavi namijenjeni zgradi.

Ugovor je u APN-u pripremljen i potpisan za sisački bazen i očekuje se ovih dana potpis od strane pružatelja usluge. ŠRC je u ovom postupku imao vrlo malo posla za odraditi, ispuniti jedan jedini obrazac na A4 papiru.

Kad se već u proračunu Grada Siska nisu pronašla sredstva za ovaj važan objekt u samom centru Siska, Vlada Republike Hrvatske osigurala je potrebna sredstva.
Sada je dalje sve na pružatelju usluge i ŠRC-u da se projekt krene uspješno provoditi, navode u priopćenju.

Više vijesti

SMŽ

Prijava na “Natječaj za prijem učenika u Učenički dom Sisak” dostavlja se preporučeno poštom s povratnicom (uz naznaku “Natječaj za prijem učenika u Učenički...

Sisak

U četvrtak, 12. rujna 2024., Agencije lokalne demokracije Sisak održala je tiskovnu konferenciju na kojoj je predstavila Online kampanju „Živi jednakost, slavi raznolikost!“. Provedbom...

Sisak

Svoj 30. rođendan je, pod motom “Samo neka kuca”, na sisačkom kupalištu Zibel proslavila udruga Veliko srce malom srcu. Veliko srce malom srcu je...

Sisak

U Sisku je u srijedu, 11. rujna svečano otvorena prva Katolička osnovna škola, a otvorenju je nazočio župan Ivan Celjak. „Danas je posebno velik...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.