Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Kutina

FOTO | KUTINA: Županija otvorila dnevni boravak u Domu za starije osobe u Kutini

Ovu godinu na području Moslavine obilježila su velika ulaganja Sisačko-moslavačke županije u području socijalne skrbi. Nakon otvorenja Doma za starije osobe u Kutini, u ovoj je ustanovi otvoren i dnevni boravak u kojem će starije osobe, koje žive u vlastitom domu, tijekom radnog tjedna moći kvalitetnije provesti svoje slobodno vrijeme.

Radove uređenja i opremanja zadnje etaže u Domu za starije osobe Kutina, za potrebe dnevnog boravka, financirala je Sisačko-moslavačka županija u iznosu oko 110 tisuća eura.

Nova izvaninstitucionalna usluga – unaprjeđenje usluga za kutinske umirovljenike

Na području Kutine unaprijedili smo usluge u području socijalne skrbi koje se odnose na naše starije sugrađane, a takve usluge ćemo i dalje unaprjeđivati. Uredili smo i opremili zadnju etažu ovdje u Domu za starije osobe u Kutini za naše starije sugrađane koji će se ovdje moći koristiti uslugom psihosocijalne rehabilitacije, moći će se družiti, igrati društvene igre, razgovarati, gledati televiziju, a moći će i objedovati.

U poludnevni boravak naši sugrađani će dolaziti putem uputnice Zavoda za socijalnu skrb, a oni koji ne ispunjavaju uvjete za uputnicu, za njih je mjesečna cijena 60 € što će dogovoriti izravno s Domom. Ako naši sugrađani starije životne dobi nemaju prijevoz do Doma, za dodatnih 20 €, odnosno 80 € mjesečno, vozilo iz Doma će doći do njihove kuće, dovesti ih u Dom i vratiti natrag njihovoj kući“, istaknuo je danas u Kutini župan Ivan Celjak.

Otvaranjem dnevnog boravka u Kutini nastoji se da što više starijih osoba ostane i dalje u svojim domovima što je i cilj izvaninstitucionalne usluge.

Dom za starije osobe u Kutini – najznačajniji županijski projekt u Moslavini

Naši umirovljenici kada ne žele biti sami i kada im treba organizirati dio dana, bit će ovdje i imat će uslugu naše socijalne radnice, medicinske sestre i svih nas. Moći će u dnevnom boravku boraviti od 9 sati ujutro, a u 12 sati će biti ručak. Moći će se družiti i malo odmoriti i mislim da će njihov život time biti bitno ispunjeniji i kvalitetniji“, rekla je ravnateljica Doma za starije osobe Sisak Ružica Čakširan.

Dom za starije osobe u Kutini, kapaciteta 45 korisnika, otvoren je početkom ove godine i najznačajniji je projekt Sisačko-moslavačke županije u Moslavini u posljednjih 30 godina, pokrenut inicijativom župana Ivana Celjaka. Cijeli projekt uređenja i opremanja financiran je iz županijskog proračuna. U potpunosti je popunjen, a osim dnevnog boravka, ima i uslugu dostave obroka na kućni prag.

Obnovljeni svi domovi za starije osobe na području županije

Na području Sisačko-moslavačke županije obnovljeni su domovi za starije osobe u Sisku i Glini, a nedavno je obnovljen i Dom za starije osobe u Petrinji u koji su se ovaj tjedan vratili njegovi korisnici iz Topuskog i Šaša gdje su bili privremeno smješteni. Obnova domova donijela je i nove sadržaje te značajno proširenje smještajnih kapaciteta. Cijena smještaja u domovima u našoj županiji je među nižim u usporedbi s ostalim javnim domovima u Hrvatskoj.

Kada govorimo o kvaliteti smještaja za naše sugrađane starije životne dobi, važno je naglasiti da naši domovi, Petrinja i Sisak, nisu povećavali cijene unatrag godinu dana. Formalno-pravno je povećana cijena, međutim, razliku između stare i nove cijene subvencionira Sisačko-moslavačka županija. Isto tako, važno je naglasiti kada govorimo o samoj skrbi za naše sugrađane starije životne dobi, a koji se nalaze u Domu za starije osobe u Sisku i Kutini, na 285 korisnika imamo zaposleno čak 123 osobe, što je jasan pokazatelj da smo osigurali doista kvalitetne usluge u našim domovima“, dodao je župan Celjak.

Županija proširila smještajne kapacitete u domovima

Kontinuiranim ulaganjem u sustav socijalne skrbi Sisačko-moslavačka županija osigurala je oko tisuću novih mjesta za korisnike starije životne dobi, a dodatne smještajne kapacitete za najstarije sugrađane osigurala je i izgradnjom modernih županijskih umirovljeničkih naselja u Sisku, Glini i Petrinji. Riječ je o jedinstvenom županijskom projektu u cijeloj Hrvatskoj, jer će naselja biti dugoročno iskorištena. U kratkom roku izgrađeno je 166 stambenih objekata u kojima su trenutno smješteni stanovnici čiji su domovi stradali u potresu. Nakon njihovog povratka u vlastite domove nakon obnove, Županija će raspolagati najsuvremenijim naseljima za starije osobe u Hrvatskoj.

Županijska naselja u Glini, Petrinji i Sisku – jedinstven projekt u Hrvatskoj

Naselja u Glini i Petrinji trenutno koriste naši sugrađani koji su izgubili domove u potresu, a nakon što prestane ta potreba, u te kuće ulaze korisnici domova za starije osobe. Takvo naselje napravljeno je i u Sisku gdje su kuće već uređene i opremljene. Međutim, rješavamo imovinsko-pravne odnose vezano uz pristupnu cestu i kada se to riješi i ovo će naselje biti u funkciji. Takva naselja planiramo graditi i u kutinskom naselju Brunkovac te u Popovači“, zaključio je župan Celjak.

U današnjoj svečanosti otvorenja dnevnog boravka u Domu za starije osobe u Kutini sudjelovao je i gradonačelnik Kutine Zlatko Babić koji zahvalio je županu Celjaku na odličnoj suradnji Grada Kutine i Sisačko-moslavačke županije.

U programu otvorenja nastupio je Zbor umirovljenika grada Kutine.

Više vijesti

OBNOVA

Završetkom obnove zgrade Kinematografa u Topuskom, Sisačko-moslavačka županija završila je obnovu objekata u svojoj nadležnosti na području Topuskog. Obnovljenu bivšu zgradu kina u centru...

Kutina

U vijećnici Grada Kutine, pročelnik Ureda gradonačelnika Robert Kolenc i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, socijalnu skrb i civilno društvo Željko Tomičić u...

Lekenik

“Poštovane mještanke i mještani Općine Lekenik, Općina Lekenik s ponosom objavljuje da su od 1. listopada 2024. godine povećane jednokratne novčane naknade za rođenje...

Sisak

Više od četiristo hodočasnika iz Šibenske biskupije, predvođenih biskupom Tomislavom Rogićem, posjetilo je u četvrtak, 10. listopada, Sisak. Tom prigodom, misno slavlje u bazilici...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.