Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Gradonačelnica Komes na konferenciji u Italiji izlagala model obnove u Petrinji

Na poziv talijanskih organizatora, gradonačelnica Petrinje i saborska zastupnica Magdalena Komes boravila je u dvodnevnom posjetu Italiji, gradu L’Aquili te Rimu i izlagala model obnove u Petrinji na konferenciji “Città in scena, Festival della rigenerazione urbana”.

U srijedu je u Rimu održan sastanak sa senatorom Guidom Castelliem, povjerenikom talijanske vlade za postpotresnu obnovu središnje Italije, kojeg je na to mjesto imenovala vlada Giorgie Meloni 2023. godine. Na sastanku, kojem je prisustvovao i državni tajnik pri Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Republike Hrvatske Domagoj Orlić, talijanski povjerenik je izrazio veliki interes za probleme i prednosti u obnovi u Hrvatskoj, kao i za razmjenu iskustava.

L’Aquila je bila poprište razornih potresa, 2009., a 2016. godine i regija Abruzzo.

Posebnost hrvatskog potresnog modela obnove je po prvi puta korištenje sredstva europskog Fonda solidarnosti za konstrukcijsku obnovu institucionalnih objekata.

Petrinja kao grad ističe se jer je jedina jedinica lokalne samouprave koja je u suradnji s državom, Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske preuzela samostalnu obnovu svog centra, zaštićene jezgre grada te je jedini potresom pogođeni grad koji je uz potporu EBRD-a osigurao strateški projekt urbane regeneracije. Poduzetnici u Petrinji dobili su financijsku potporu za nastavak poslovanja, interventno izgrađeni centar za smještaj, a grad je u rekordnom roku otvorio novosagrađeni vrtićki objekt, dok se dovršava Centar za mlade, a uz novo sagrađene osnovnu i srednju školu te Veteranski centar, urbana regeneracija u Petrinji je najbolji europski primjer pune revitalizacije katastrofom pogođenog grada. Talijanski sudionici konferencije izrazili su veliki interes za specifičnosti obnove u Hrvatskoj, posebno s obzirom na potres koji je 2016. pogodio regiju Abruzzo, a najviše provinciju i grad L’Aquilu u kojoj je obnova i dalje u tijeku.

Hrvatska je po broju obnovljenih objekata u manje od četiri godine od petrinjskog potresa, na katastrofom pogođenom području postigla velike iskorake u gradnji novih objekata, kako stambenih tako i onih javnih, ali i u sanaciji oštećenih te u zadnje vrijeme i gradnji novih, zamjenskih kuća.

Gradonačelnica i zastupnica u Hrvatskom saboru Magdalena Komes kazala je: “Bilo mi je zadovoljstvo prezentirati, iskustvom Petrinje pomoći i našim prijateljima. Ponekad vas začudi kad slušate pohvale, jer vas najbolje razumiju oni koji su prošli isto, najbolje vaš rad prepoznaju oni koji se bave sličnim problemima. Svakako ću nastojati uspostaviti trajno prijateljstvo s L’Aquilom. Zahvaljujem na gostoprimstvu organizatorima, gradonačelniku Pierluigiu Biondiu, kolegama senatorima Guidu Castelliu i Guido Quintino Lirisu, predsjedniku regije Abrruzzo, Marcu Marsiliu, predsjedniku provincije L’Aquila, Angelu Carusu.

Gradonačelnica i zastupnica Komes uputila je poziv gradonačelniku Biondiu te senatoru i povjereniku Castelliu za posjet Petrinji: “Bilo bi mi zadovoljstvo prezentirati rezultate koje je postigao mali tim Petrinjki i Petrinjaca i naših prijatelja u ministarstvima. Ništa ne bismo uspjeli bez iznimne podrške Vlade Republike Hrvatske i predsjednika Vlade, Andreja Plenkovića.”

Hrvatska i Italija najbolje su zemlje po korištenju sredstava nacionalnih programa oporavka i otpornosti koji se u Hrvatskoj koriste i za potrebe u obnovi i revitalizaciji.

Više vijesti

SMŽ

Županijska skupština Sisačko-moslavačke županije na svojoj je 28. sjednici, među ostalim, prihvatila Izvješće o radu župana Sisačko-moslavačke županije Ivana Celjaka u razdoblju od 1....

Popovača

U tijeku su radovi na sanaciji mosta u Ulici Luka u Gornjoj Gračenici. Most je urušen tijekom nevremena i bujičnih poplava te njime nije...

OBNOVA

Ivan Celjak, sisačko-moslavački župan i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić su svečano otvorili obnovljenu zgradu Doma za starije osobe...

OBNOVA

Završetkom obnove zgrade Kinematografa u Topuskom, Sisačko-moslavačka županija završila je obnovu objekata u svojoj nadležnosti na području Topuskog. Obnovljenu bivšu zgradu kina u centru...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.