VIJESTI

Mame su naše superjunakinje i zato trebaju brinuti o zdravlju, poručili su učenici diljem županije

Tijekom „ružičastog listopada”, čak 100.000 majki primit će jedinstven podsjetnik od svojih najmlađih da vode brigu o vlastitom zdravlju, jer, brinući o sebi, brinu o cijeloj obitelji.

U školama i vrtićima diljem Sisačko-moslavačke županije već osmu godinu zaredom đaci personaliziraju edukativne letke o raku dojke, koje priprema Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU u sklopu projekta „Mama, budi zdrava!”. Niz razreda i vrtićkih skupina ove je godine bilo posebno kreativno, a neke njihove aktivnosti pogledajte na fotografijama.

U projektu sudjeluju deseci odgojno-obrazovnih ustanova iz županije, koje su kao podsjetnik na kampanju zabilježile fotografije formirajući prepoznatljiv simbol ružičaste vrpce ili drugih motiva, poput slova „M” koje je pripremila Srednja škola Glina. U Osnovnoj školi Zorke Sever za sve zainteresirane je organizirano predavanje na temu samopregleda dojki.

Mnoge će se žene tijekom života suočiti s rakom dojke, a među njima i neke od onih kojima će djeca do kraja mjeseca uručiti ovaj posebno osmišljen letak. Budući da je rano otkrivanje bolesti preduvjet izlječenja, projekt potiče osobe svih generacija na odlazak na preventivne preglede. Zbog ubrzanog tempa života i mnoštva obveza, majke često stavljaju potrebe drugih ispred vlastitih. Kako bi ih osvijestili da je i njihovo zdravlje važno, ulogu ključnih saveznika u ovom projektu preuzimaju oni čiji će im glas najviše značiti – njihova djeca. Mladi imaju snažan utjecaj na svoje roditelje te, prenoseći emotivni apel o važnosti preventivne brige o zdravlju, predstavljaju njihove najbolje motivatore za odgovorno ponašanje.

Rak dojke pogađa jednu od deset žena u Hrvatskoj te oko jedan posto muškaraca. Iako u glavnu rizičnu skupinu spadaju žene starije od 50 godina, čak 20 posto oboljelih mlađe je od toga. Na mnoge se rizične čimbenike ne može utjecati, poput dobi ili genetske predispozicije, no zdravim životnim navikama se vjerojatnost razvijanja bolesti znatno smanjuje, a, u slučaju dijagnoze, redovitim kontrolama se povećava šansa za izlječenje. Pored apela majkama da dogovore pregled kod liječnika, edukativni letak sadrži i informacije za očeve ususret „brkatom studenom” te djecu uči zdravim navikama na njima prilagođen način.

Kako bi u budućnosti što bolje odgovorila na stvarne potrebe žena, ove godine Udruga preko službene web stranice provodi anketu od četiri kratka pitanja vezana za zdravlje te poziva sve zainteresirane žene da izdvoje trenutak vremena i podijele informacije o svojim navikama. Na spomenutoj se stranici nalaze i sve dodatne informacije o kampanji „Mama, budi zdrava!“ i načinima prevencije čak nekoliko vrsta karcinoma. Na društvenim mrežama Facebook i Instagram mogu se pratiti sve aktivnosti.

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU pruža psihosocijalnu, informacijsku i logističku podršku ženama oboljelima od bilo koje vrste raka, kao i njihovim obiteljima kroz projekt Centar za psihološku pomoć. Bavi se i promocijom prevencije bolesti i razvojem zdravog stila života, educiranjem i izdavaštvom u funkciji edukacije i prevencije.

Više vijesti

Kutina

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić obišao je danas sa suradnicima, ususret Međunarodnom danu arheologije, arheološko nalazište Turski stol. Ovo kasnosrednjovjekovno gradište ponovno je u fokusu...

SMŽ

U Sisku je 16. listopada održana 28. sjednica Županijske skupštine Sisačko – moslavačke županije. U nastavku poslušajte snimku Aktualnog sata.

Sisak

Državni tajnik za obnovu, Siščanin Domagoj Orlić, pojasnio je postupak oko obnove Osnovne škole Ivana Kukuljevića koju Grad Sisak na čelu s Kristinom Ikić...

Sisak

Služba civilne zaštite Sisak najavljuje Dan otvorenih vrata koji će se održati ove nedjelje, 20. listopada u vremenu od 14 do 17 sati. Svi...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version