Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Prilika za poduzetnike: Lonjsko polje otvara vrata inovativnim idejama za očuvanje prirode

Park prirode Lonjsko polje, u sklopu projekta „Nature Returns“, poziva poduzetnike, organizacije i pojedince s inovativnim poslovnim idejama koje doprinose očuvanju prirode da se prijave na poziv koji je otvoren do 15. listopada 2024. godine. Cilj je poziva prikupiti ideje koje će poboljšati održivo upravljanje resursima parka prirode i stvoriti nove ekonomske prilike za lokalnu zajednicu.

S više od 50.000 hektara zaštićenog područja, Lonjsko polje je jedno od najvećih i najbolje očuvanih poplavnih područja u Europi. Ono je stanište za dvije trećine ukupnog broja vrsta ptica u Hrvatskoj, a i jedno je od najvažnijih mrijestilišta riječnih riba u cijelom dunavskom slivu. No, izazovi poput klimatskih promjena, invazivnih stranih vrsta i degradacije staništa imaju značajan negativni utjecaj na park prirode, te su potrebna inovativna rješenja kako bi se smanjili različiti pritisci, kao i troškovi održavanja povoljnog stanja očuvanosti prirode.

„Iako je glavni cilj projekta doprinijeti očuvanju prirode, njegova važna komponenta je i stvaranje novih mogućnosti za lokalnu zajednicu i poduzetnike,“ izjavio je ravnatelj Parka prirode Lonjsko polje. „Pozivamo sve zainteresirane da prijave svoje ideje koje mogu imati pozitivan utjecaj na naše zaštićeno područje.”

Poziv na dostavu ideja otvoren je za sve fizičke i pravne osobe – od pojedinaca, samostalnih poduzetnika i predstavnika nevladinih organizacija, do tvrtki koje vide priliku za razvoj održivih poslovnih modela u sektoru zaštite prirode. Ideje mogu doprinositi smanjenju utjecaja klimatskih promjena na okoliš, sprječavanju širenja invazivnih stranih vrsta, zaštiti vodenih, šumskih i travnjačkih ekosustava, poticanju tradicijske poljoprivrede, očuvanju starih pasmina i sorti voća i povrća ili edukaciji o zaštiti prirode.

Ovaj projekt je više od same platforme za iznošenje ideja. Odabrani prijedlozi imat će priliku sudjelovati u „Poduzetničkoj akademiji“, gdje će dobiti podršku stručnjaka iz područja zaštite prirode i poslovnog razvoja.

Projekt također raspolaže inkubacijskim fondom, putem kojeg se mogu financijski podržati određene aktivnosti koje će umanjiti rizik za poduzetnike. Na taj će način moći razviti svoje ideje u održive poslovne projekte, a povezat će se i s drugim poduzetnicima i stručnjacima.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem online obrasca dostupnog na službenoj web stranici Parka prirode Lonjsko polje, gdje mogu saznati i više pojedinosti o Pozivu. Prijave su otvorene do 15. listopada 2024., a rezultati će biti objavljeni 15. studenoga 2024. godine. Možda će upravo vaša ideja doprinijeti očuvanju ovog jedinstvenog područja!

Više vijesti

Petrinja

Od 1. do 4. listopada, kao članovi Radne skupine za izradu Programa za mlade Sisačko-moslavačke županije 2024. – 2028., u Orahovici borave Kristijan Kolić...

Novska

Dan 4. listopada 1991. godine Novska i njezini stanovnici pamtit će kao jedan od najtežih dana u Domovinskom ratu ali i u novijoj povijesti....

SMŽ

Komarevo, nepobjedivo uporište hrvatskih oružanih snaga, nikad probijena crta obrane Siska i cijele Hrvatske, sjetilo se jučer najcrnjeg dana u svojoj povijesti, dana najtežeg...

SMŽ

Na prigodnoj svečanosti koja je jučer održana u obnovljenom kompleksu u Rimskoj ulici 19 u Sisku, župan Ivan Celjak uručio je ugovore o godišnjoj...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.