SMŽ

Rezultati istraživanja o potrebama mladih Sisačko – moslavačke županije

Istraživanje o potrebama mladih Sisačko – moslavačke županije provedeno je u razdoblju svibanj – lipanj 2024. i okupilo je mlade u dobi od 15 do 30 godina s područja Lekenika, Novske, Gline, Petrinje i Siska.

Proveli su ga Agencija lokalne demokracije Sisak i Regionalni koordinator Sisačko-moslavačke županije, u okviru projekta Program za mlade Sisačko-moslavačke županije.

Uz već dobro znane probleme s kojima se suočava Sisačko – moslavačka županije, kao što su migracije, starenje stanovništva, odljev mozgova i slično, mlado stanovništvo je u stalnom padu. Problemi s kojima se mladi suočavaju su mnogostruki i sistemski povezani.

Istraživanje je provedeno prateći pitanja iz deset područja: demografski podaci, socio-ekonomski položaj sudionika (stanovanje, zanimanje, prihodi i sl.), zapošljavanje, mobilnost, informiranje, slobodno vrijeme, institucionalni sadržaji za mlade, zdravlje mladih, participacija, sigurnost, klimatske promjene i planovi za budućnost.

Donosimo kratke zaključke sukladno svakom od područja ispitivanja:

  • Mladi se nakon srednje škole najčešće odlučuju za nastavak obrazovanja, no nisu u potpunosti upoznati s potrebama tržišta rada svoga područja te teže pronalaze prvi posao.
  • Uglavnom stanuju s roditeljima, unajmljuju stanove, a mali je broj onih koji su nekretnine stekli nasljedstvom.
  • Mladi uglavnom ne posjeduju osobna vozila i često koriste javni prijevoz, koji predstavlja problem za većinu mladih iz udaljenijih i ruralnih sredina.
  • Glavni oblik informiranja je putem društvenih mreža te naglašavaju izazove i probleme s kojima se suočavaju koristeći virtualne prostore.
  • Izvannastavne sadržaje (sport, folklor, DVD, volontiranje) koristi manji postotak mladih, a naglašavaju nedostatak odgovarajućih prostora i sadržaja za mlade.
  • Mladi smatraju kako je obrazovni sustav i procese potrebno modernizirati i uvesti nove sadržaje u skladu s potrebama današnjice. Isto je sa zdravstvenim sustavom i sustavom socijalne skrbi.
  • Mentalno i reproduktivno zdravlje su još uvijek tabu teme i nedostaju stručnjaci za ta područja.
  • Mnogi mladi ne koriste ili nisu upoznati s mogućnostima sudjelovanja u javnom diskursu i samom procesu odlučivanja.
  • Mladi imaju vrlo slične stavove o klimatskim promjenama i navode nedostatak informacija o učincima i posljedicama klimatskih promjena.
  • Mladi su podijeljeni oko stavova o napuštanju ovog prostora, zapošljavanju u drugim državama i trajnom preseljenju.

Istraživanje je provedeno na nereprezentativnom uzorku, a služi kao podloga za izradu Programa za mlade Sisačko-moslavačke županije za razdoblje 2024. – 2028.

Formirana je Radna skupina koja će od 1. do 4. listopada 2024. u Orahovici raditi na izradi prijedloga Programa, kroz zajedničko učenje o procesima izrade strateških dokumenata i utjecaja klimatskih promjena.

Cijeli Izvještaj o provedbi Istraživanja pročitajte OVDJE.

Više vijesti

Martinska Ves

Općina Martinska Ves redovito ulaže u cestovnu infrastrukturu na svom području. Tako se na području Općine nalazi i cesta koja spaja dvije županije –...

Kutina

Gradonačelnik Zlatko Babić posjetio je Udrugu “OSI – osoba s invaliditetom Kutina”, gdje je razgovarao s predsjednicom Jozefinom Kranjčec, logopedom, roditeljima i djecom. Udruga,...

KULTURA

U Gradskoj munjari u  utorak, 1. listopada 2024. svečano je otvorena izložba „Fragmenti obnove baštine Sisačko-moslavačke županije nakon potresa 2020.“ Izložbu pripremio je Područni odjel...

KULTURA

U petak, 27. rujna, održana je Večer Like u novootvorenim prostorijama Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije u Rimskoj ulici 19. Pred mnogobrojnom publikom predstavljena je...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version