Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Županijska skupština prihvatila polugodišnje Izvješće o radu župana

Županijska skupština Sisačko-moslavačke županije na svojoj je 28. sjednici, među ostalim, prihvatila Izvješće o radu župana Sisačko-moslavačke županije Ivana Celjaka u razdoblju od 1. siječnja do 31. lipnja ove godine.

Prioritet rada aktualne županijske uprave na čelu sa županom Ivanom Celjakom, brojni su projekti i ulaganja u području zdravstva, obrazovanja i socijalne skrbi, s naglaskom na projekte obnove nakon potresa. Sisačko-moslavačka županija koristi sve mogućnosti financiranja dostupne putem europskih fondova te se pokazala kao jedna od najuspješnijih županija po korištenju sredstava Europske unije. Iz Fonda solidarnosti za obnovu javnih objekata i cestovne infrastrukture nakon potresa Sisačko-moslavačka županija je povukla 86,2 milijuna eura. Ujedno, Sisačko-moslavačka županija je i jedina županija koja je sredstvima Fonda solidarnosti nabavila novu medicinsku opremu u vrijednosti 7,8 milijuna eura. Dodatno se radi na proširenju kapaciteta, dodavanju sadržaja i usluga za sve naše sugrađane, moderniziraju se desetljećima zapostavljeni objekti i prometna infrastruktura.

Polugodišnje razdoblje obuhvaćeno prihvaćenim izvješćem pregled je nastavka i završetka aktivnosti započetih u ranijim izvještajnim razdobljima, ali i pregled novih planiranih razvojnih projekata financiranih europskim sredstvima koji će omogućiti razvoj Sisačko-moslavačke županije u potpuno novom smjeru.

Projektom Topusko na izvoru zdravlja – lječilišni i wellness turizam na održiv način, Topuskom, poznatom po vrijednim geotermalnim izvorima, obnovit će se hotelski kompleks i bazeni te uvesti novi wellness i sportsko-rekreacijski sadržaji. Drugi projekt je izgradnja Centra gaming industrije u Novskoj, prvog takvog u Europi, kojim će Sisačko-moslavačka županija postati središtem najbrže rastuće industrijske grane, odnosno industrije videoigara.

OBNOVLJENE I IZGRAĐENE ŠKOLE, SISAK DOBIO PRVI UČENIČKI DOM

U području obrazovanja u izvještajnom razdoblju započela je radom nova I. Osnovna škola Petrinja. Projekt izgradnje vrijedan je više od 22 milijuna € proveden je suradnjom mađarske i hrvatske Vlade, a Sisačko-moslavačka županija u potpunosti je novom opremom i namještajem opremila školu i dvoranu u što je uloženo gotovo pola milijuna eura.

U središtu grada Siska, Sisačko-moslavačka županija, u suradnji s Ministarstvom kulture i medija, u izvještajnom razdoblju gradi, sada već završeni, odgojno-obrazovni i kulturni centar.

U zgradi u kojoj se do prije nekoliko godina nalazila Strukovna škola Sisak, Sisačko-moslavačka županija uredila je prvi učenički dom u gradu Sisku.

U Gimnaziji Sisak završeni su radovi uređenja zadnje etaže koja nikada prije nije bila korištena, a otvoreno je vanjsko sportsko igralište Gimnazije Sisak.

U izvještajnom razdoblju Sisačko-moslavačka županija, otvaranjem obnovljene zgrade Srednje škole Gline, završila je obnovu svih objekata u svojoj nadležnosti na području grada Gline.

TRAJNA ULAGANJA U ZDRAVSTVO, OBJEKTE, OPREMU I LJUDE

U sustavu zdravstva urednom dinamikom odvijali su se radovi na unutarnjem i vanjskom uređenju ambulante u Topolovcu koje financira Sisačko-moslavačka županija u vrijednosti nešto većoj od 250 tisuća EUR. Do sad je završeno uređenje ambulanti u Žažini, Jabukovcu, Galdovu i Kratečkom, a složene radove cjelovite obnove Sisačko-moslavačka županija provodi i na ambulantama u Sunji.

U ožujku otvorena je obnovljena zgrada Doma zdravlja SMŽ u Sisku čija je obnova financirana sredstvima Fonda solidarnosti EU.

U travnju je otvorena obnovljena zgrada nove interne u Općoj bolnici „dr. Ivo Pedišić“ u Sisku. Cjelovitu obnovu ove zgrade provela je Sisačko-moslavačka županija, a vrijednost radova iznosi 6,3 milijuna eura. Nova interna opremljena je i suvremenom medicinskom opremom nabavljenom sredstvima Fonda solidarnosti EU.

U svibnju je otvorena obnovljena zgrada Doma zdravlja Sisačko-moslavačke županije u Dvoru. Radove cjelovite obnove zgrade, u vrijednosti 1,2 milijuna eura, provela je Sisačko-moslavačka županija koja je za obnovljenu zgradu isto tako nabavila i novu opremu.

Sisačko-moslavačka županija kontinuirano ulaže i u Zavod za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije kroz nabavku novih vozila.

SVE VEĆE AMBICIJE U TURIZMU

U Topuskom je u ožujku potpisan Ugovor za projekt Topusko na izvoru zdravlja – lječilišni i wellness turizam na održiv način. Najveći je ovo županijski projekt u području turizma Sisačko-moslavačke županije. Ukupna vrijednost projekta je 27,5 milijuna eura, a odobrena bespovratna sredstva odobrena iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti iznose 17,2 milijuna eura.

Otvorena je i obnovljena Vila Zelengaj u Topuskom. Njenu obnovu provela je županijska ustanova Lječilište Topusko, a ukupna vrijednost obnove Vile Zelengaj iznosi 1,4 milijuna EUR.

TRAJNA SKRB O NAJSTARIJIM SUGRAĐANIMA

U području socijalne skrbi u siječnju je otvoren županijski Dom za starije osobe u Kutini.

Županijska naselja, koje je Sisačko-moslavačka županija izgradila u Petrinji, Glini i Sisku, jedinstven su projekt u Republici Hrvatskoj. Nakon prestanke potrebe za smještajem osoba čiji su domovi oštećeni u potresu, naselja će ući u sastav domova za starije.

U Domu za starije osobe Sisak u izvještajnom razdoblju završeni su radovi. Novo je uređena i proširena kuhinja, nabavljena je nova oprema, a obzirom da se Dom za starije osobe Sisak grijao preko Športsko-rekreacijskog centra, koji je povećao cijenu usluge, Županija je uložila sredstva u novu kotlovnicu, koja je spojena na plin.

SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA – NAJVEĆE GRADILIŠTE U RH

Na inicijativu župana, Vlada RH donijela je odluku o gradnji 36 novih višestambenih zgrada s ukupno 666 stanova na području naše županije. Od ukupno 36 zgrada, njih 20 gradit će se u Sisku, u Petrinji 8, u Topuskom 2 te po jedna zgrada u Glini, Lekeniku, Kutini, Jasenovcu, Sunji i  Hrvatskoj Kostajnici. Uz tih 36 zgrada i dvije koje se u izvještajnom razdoblju grade, a sada su već završene, iz državnog Programa društveno poticane stanogradnje u sisačkom naselju Zeleni brijeg, Vlada RH je osigurala iz europskih sredstava i izgradnju 20 višestambenih zgrada na području županije na potpomognutim područjima. Kada se sve zbroji riječ je o ukupno 58 novih višestambenih zgrada na području županije s ukupno 1004 stana.

Svi dovršeni projekti motivacija su i poticaj županijskoj upravi za daljnji rad s ciljem pozicioniranja Sisačko-moslavačke županije kao poželjnog mjesta za život za sve generacije.

Više vijesti

EMISIJE

Predsjednik Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Marijan Smernić vraća nas u emisiji Pro Patria na početke Domovinskog rata i govori o ulozi...

Popovača

U tijeku su radovi na sanaciji mosta u Ulici Luka u Gornjoj Gračenici. Most je urušen tijekom nevremena i bujičnih poplava te njime nije...

Petrinja

Na poziv talijanskih organizatora, gradonačelnica Petrinje i saborska zastupnica Magdalena Komes boravila je u dvodnevnom posjetu Italiji, gradu L’Aquili te Rimu i izlagala model...

OBNOVA

Ivan Celjak, sisačko-moslavački župan i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić su svečano otvorili obnovljenu zgradu Doma za starije osobe...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.