Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Popovača

ZLATNA ŠNITA Čak 102 prikupljena uzorka na 3. Potočkoj salamijadi, ocjenjivane salame od obične svinje i divljači

Udruga „Čuvari tradicije izrade suhomesnatih proizvoda Moslavine ZLATNA ŠNITA Potok“ uspješno je organizirala 3. Potočku salamijadu u okviru koje su ocjenjivana rekordna 102 uzorka.

Pozdravljajući okupljene, predsjednik Udruge Valentino Florijanović naglasio je kako je Salamijada zamišljena kao gastronomska, ali i edukativna manifestacija koja promovira proizvode seljaka.

Uzorci su ocjenjivani na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, a stručni osvrt na postupak ocjenjivanja okupljenima na 3. Potočkoj salamijadi predstavio je prof. dr. sc. Ivica Kos.

Kako je naglasio, uzorke su ocjenjivali educirani senzorski ocjenitelji, uzimajući u obzir vanjski izgled, urednost salame, njezin presjek, povezanost nadjeva i još mnoštvo drugih detalja koji su doprinosili da salame budu oku i nepcima ugodne.

Pohvalio je veliki interes za ovom manifestacijom koja nudi priliku za učenje i razmjenu iskustava te čuva proizvode naših seljaka. Uz povoljne vremenske uvjete, na koje se posebno osvrnuo, istaknuo je izuzetno zadovoljstvo kako radom ocjenjivača, tako i samim proizvodima, što je bilo vidljivo po rezultatima. Naime, čak 43 uzorka zaslužila su zlato, 46 srebro, 11 broncu, 1 priznanje, a samo jedan nije zadovoljio parametre ocjenjivanja te nije preporučljiv za konzumaciju.

„Danas smo ovdje ne samo kako bi proslavili i predstavili kvalitetu domaćih trajnih kobasica, već i kako bismo podijelili znanje, iskustva i savjete. Svaki hobist ima svoje trikove – iskoristite ovu priliku za razmjenu iskustava i učenje jedni od drugih“ – poručio je Kos.

Upravo zbog velikog broja prikljupljenih uzoraka, po prvi puta nagrade su se dijelile u dvije kategorije, uz salame od domaće svinje posebno su se nagrađivale one od divljači.

Među proizvođačima salama od obične svinje, 1. mjesto osvojio je Dejan Matarski, 2. Nikola Kukurić, dok je 3. bio Danijel Kosar.

Vezano uz salame od divljači, 1. mjesto pripalo je Dragi Vugiću, 2. mjesto Ivanu Vugiću, a 3. Željku Konosiću.

Priznanja i zahvalnice tom su im prilikom uz predsjednika Udruge „Zlatna šnita“ Valentina Florijanovića uručili gradonačelnik Popovače Josip Mišković i njegov zamjenik Lovro Miklaužić.

„Želja nam je da to postane tradicija, budući da je naš kraj još uvijek onaj u kojem se održavaju kolinja te nam je iznimno važno sačuvati taj običaj. Grad Popovača sredina je vrijednih ljudi i ovaj događaj priznanje je njihovog rada te ćemo ga i u budućnosti podržavati. Drago nam je da imamo i sudionike iz drugih regija, a čiji dolazak u Potok potvrđuje važnost ove manifestacije“ – istaknuo je gradonačelnik Mišković.

Organizatori su ovom prilikom najavili i izradu prve moslavačke salame s kojom im je želja nastupiti zajednički na manifestacijama te na tržištu. Ovogodišnja Potočka salamijada završila je kušanjem uzoraka te druženjem uz Prima band.

Više vijesti

Novska

Ljeto uz videoigre, kreativnost i nove prijatelje? Da, jer ovogodišnji Ljetni gaming kamp u Poduzetničkom inkubatoru PISMO powered by A1 po četvrti put ponovno...

OBNOVA

Župan Ivan Celjak obišao je Jodno lječilište u Sisku gdje su pri samom završetku radovi uređenja, a u kojem su smješteni Odjel za fizikalnu...

Kutina

Grad Kutina učinio je još jedan važan iskorak u unapređenju lokalne poduzetničke infrastrukture: u gradskoj vijećnici potpisan je ugovor o izvođenju radova na projektu...

SMŽ

Zahvaljujući Sisačko-moslavačkoj županiji, od 1. travnja 2025. godine roditelji hospitalizirane djece u Općoj bolnici dr. Ivo Pedišić Sisak moći će besplatno boraviti uz svoje...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.