Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

[FOTO] Prva petrinjska ekspedicija na otok Brač

Vrijeme nakon razornog potresa u Petrinji iznjedrilo je mnoga prijateljstva, a jedno njih nastalo je između članova Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Split i Ankice Krnjajić Magdić, ravnateljice OŠ Mate Lovraka Petrinja. 29.12.2020. HGSS iz Splita među prvima je stigao u razoreni grad. Nakon cjelodnevnog rada na hladnoći, potraga i pomaganja na terenu, HGSS-ovci su noćili u toploj i potresom netaknutoj OŠ Mate Lovraka Petrinja, Područnoj školi Češko selo.

Jedan od njih bio je i Petronije Tasić, poznati humanitarac iz Ronilačkog centra Draulik Milna s otoka Brača koji je u vrijeme potresa bio dežuran u Stanici Split i koordinirao je grupama koje su helikopterom, autima i kombi vozilima odlazili prema Petrinji, a po predaji dužnosti i sam se zaputio za svojim kolegama. Petronije je još u siječnju obećao ravnateljici škole da će uzvratiti gostoprimstvo tako da će učenike početkom rujna ugostiti u Milni.

Učiteljsko vijeće odlučilo je nagraditi najvrjednije učenike, pa je na Brač doputovalo 17 izvrsnih osmaša s nastavnicama i ravnateljicom.

Otokom se brzo pronijela vijest o ovom humanom činu i dolasku petrinjskih učenika. S obzirom da su mnogi Bračani nakon potresa bili u Petrinji, ovo je za njih bio nastavak petrinjske priče i željeli su se uključiti kao dobri domaćini, u čemu im je pomogla i Turistička zajednica mjesta Milna. Na Braču su učenici i nastavnici srdačno dočekani. Dio učenika bio je smješten u prostorijama Ronilačkog centra Draulik Milna, a dio u privatnom smještaju.

Tijekom 8 dana obišli su Lovreki cijeli otok Brač, posjetili bračke znamenitosti i prirodne ljepote otoka, a više od svega spoznali su kolika se ljepota krije u srcima Bračana. Uz stručno vođenje obišli su Muzej otoka Brača i Muzej uja u Škripu, vozili se gliserom i kupali na Šolti. Posjetili su Pustinju Blaca i tamošnji muzej, uživali u pogledu s najvišeg otočkog vrha Vidove gore, kao pravi speleolozi bili su u rudniku/špilji Minerva.

U Kamenoklesarskoj školi u Pučišćima saznali su sve o školovanju za zanimanje klesar. Turističkim vlakićem vozili su se od Bola do plaže Zlatni rat na kojoj su zmajarili, a na kojoj je malo dalje od njih svirala Ana Rucner. Anamarija Paradinović iz Udruge Sunce organizirala im je edukativne radionice o biologiji mora, zanimljivi kviz znanja, te im podijelila prigodne ekološke poklone. Od domaćina Petronija saznali su mnogo o ronjenju i opremi za ronjenje.

Posjetili su planinarsku kuću “Gažul”. Osim na plažama Milne, kupali su se u Lovrečini, a zahvaljujući Olife Hotelu mogli su se svaki dan kupati i u bazenu s morskom vodom. Direktorica Turističke zajednice Milne Ana Grassi s Tinejom Bonačić Piculović posjetila je učenike i svakome poklonila majicu s otisnutim simpatičnim lokalnim izrazima. Posjete navedenim bračkim lokacijama donirali su sami domaćini: Pustinja Blaca, Muzej ulja Škrip, Rudnik Minerva, Kamenoklesarska škola Pučišća, Kite school Bol, Lovrečina caffe bar, Agencija Sea You.

Ručak je svakog dana donirao jedan restoran: Kantun wine and food bar, Restoran Navigare, Restaurant Palma, Bistro Levanat Postira , Konoba Gajeta, Caffe Cocktail&wine bar Fjaka, Podhume Guesthouse, dok je doručak za sve dane boravka donirao Supermarket Alen.

“Ono što je trebao ispasti mali izlet u Milnu, pretvorilo se u prvu petrinjsku ekspediciju na otok Brač” – istaknuo je domaćin Petronije kojemu su uz sve spomenute u organizaciji pomogli i njegovi HGSS-ovci Martin Cundrič, Davor Cvitanić, Ivica Plenković i Andro Eterović.

Provedbu ovog putovanja pomogli su i Sisačko-moslavačka županija i tvrtka Gavrilović. Učenici, učitelji, ravnateljica i roditelji zahvaljuju svima na najuzbudljivijem i najljepšem učeničkom putovanju na kojemu su im Bračani pokazali kako dobrota i nesebičnost postoje i kako se dobro dobrim vraća.

Foto: Martin Cundrič

Više vijesti

Petrinja

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes primila je danas učenike i profesore iz Portugala koji su u sklopu projekta „Literary Brushstrokes: a journey through literature, art,...

Petrinja

U subotu, 20. travnja u Zadru je održan 42. Državni turnir u organizaciji Saveza mažoretkinja i pom pon timova Hrvatske (SMPTH). To je ujedno...

Petrinja

Od građevinskog otpada, prazne ambalaže, odjeće pa do pelena… nema čega nije bilo, no složne ruke hrvatskih šumara te djelatnika Ekološkog centra Vrata Zrinske...

Petrinja

Grad Petrinja, Županijska uprava za ceste Sisačko-moslavačke županije i Privreda Petrinja d.o.o. zajednički će sanirati Ulicu Gromova. U tom cilju izrađen je Glavni projekt...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.