Posavina Sisačko – moslavačke županije sa svojim poplavnim područjima Parka prirode Lonjsko polje i koritima starog toka rijeke Save idealno su mjesto za mrijest riba, a ponajprije šarana.
Gastro doživljaj koji se ne smije propustiti
Stanovnici ovog kraja većinu su svojih prehrambenih potreba pronalazili u prirodi, a pripremu šarana doveli su do savršenstva – gastro doživljaja koji se ne smije propustiti. U bogatoj ponudi tradicionalnih autohtonih jela, šaran na rašlje zauzima sam vrh.
A kako se priprema…
Riba se prvo očisti od ljuske i iznutrica te se dobro opere. Zatim se prereže po leđima tako da se dobije veliki list te ga se posoli i ostavi da odstoji. Od vrbe se prvo naprave rašlje na koje se nabode šaran cijelom širinom. Tako pripremljena riba peče se kraj napravljenog žara tako da se rašlje zabodu u zemlju i uz povremeno okretanje ravnomjerno ispeku s obje strane. Uz ribu se poslužuje krumpir ili grah salata, a sve skupa valja zaliti čašom autohtonog vina Moslavine, škrletom!
Zato ulovite vaš trenutak gastrosreće, dođite u Posavinu i okusite specijalitet „Šaran na rašlje“.