Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Potpisani ugovori za katastarsku izmjeru devet katastarskih općina na području Grada Petrinje

U prostoru gradske uprave Grada Petrinje u ponedjeljak, 19. prosinca 2022. godine održano je potpisivanje  Ugovora o javnoj nabavi usluga za katastarske izmjere i izradu elaborata katastarskih izmjera za devet katastarskih općina s područja Grada Petrinje.

Ugovor je potpisao zamjenik glavnog ravnatelja Državne geodetske uprave Antonio Šustić s tvrtkama Geoanda d.o.o, Zavodom za fotogrametriju d.d. te Geodetskim zavodom Split d.d. koje će izvoditi radove izmjere.

Ugovor je potpisan temeljem Višegodišnjeg programa katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021. – 2030. kojeg je Hrvatski sabor donio u listopadu prošle godine. Godišnjim programom katastarskih izmjera građevinskih područja za 2022. obuhvaćeno je i devet  katastarskih općina s područja Grada Petrinje (Strašnik, Graberje, Gora, Sibić, Križ Hrastovački, Novo Selište, Mošćenica, Brest Pokupski i Petrinja). Ukupna površina za koju se provodi postupak obnove katastra i zemljišne knjige je 5.455 hektara koje obuhvaća 28.204 katastarskih čestica te 15.832 zgrada i kojom je obuhvaćena površina onih dijelova katastarskih općina na području Grada Petrinje koji su najteže nastradali u potresom pogođenom području u prosincu 2020. Predviđeni rok dovršenja svih usluga iz ugovora je prosinac 2023.

Šustić je naglasio kakao su ovo su prvi ugovori koji se potpisuju u okviru ovog višegodišnjeg projekta kojim će se obuhvatiti sva građevinska područja Republike Hrvatske (ukupno 600 tisuća hektara). Sredstva za provedbu katastarskih izmjera i geodetskog nadzora nad provođenjem katastarskih izmjera za područje Grada Petrinje u ukupnom iznosu od 38.780.500,00 kn osigurana su državnom proračunu. Također je naglasio kako je dvojna numeracija nešto što predstavlja veliki problem građanima, gospodarstvu i svim potencijalnim investicijama te sukladno tome ovaj projekt bi trebao pripomoći i privlačenju investitora, a ne da imovinsko-pravni odnosi budu zapreka tome.

„Jednako tako podatci koje ćemo proizvesti bit će lako i transparentno dostupni svima putem javnih servisa koje uspostavljamo i to, opet sukladno smjernicama Vlade o smanjivanju parafiskalnih nameta, bez ikakve naknade. Ono što bih još svakako želio istaknuti, jest to da je Ministarstvo pravosuđa napravilo, ja bih se usudio reći, povijesni iskorak ka izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama koje će ubrzati sva postupanja koja slijede nakon ovih tehničkih radnji koje mi geodeti radimo jer ako se zemljišna knjiga neće obnoviti, onda bolje da ovaj projekt i ne započinjemo“ – pojasnio je Šustić.  

Gradonačelnica Komes kazala je kako je  ovo vrlo važan ugovor za nas u Petrinji te naglasila kako je dobro da se paralelno s obnovom rješavaju ovi problemi, iako je problem nesređenih zemljišnih knjiga prisutan od puno ranije i nije vezan za potres.

„Što se tiče naših Petrinjaca, nadam se da će kroz razdoblje provedbe projekta, odnosno realizacije, shvatiti važnost novih izmjera jer će olakšati rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, odnosno razriješit će se problemi na terenu i naši građani više neće morati ići pod identifikaciju čestica, jer ćemo dobiti usklađivanje katastarskih i zemljišnih knjiga i ažurirane podatke.“ Izvođačima je poželjela puno uspjeha u radu posebice obzirom na činjenicu da je na našem području veliki broj kompliciranih slučajeva.

Više vijesti

Petrinja

Hrvatska udruga za bolesti štitnjače i ove godine organizira javnozdravstvenu akciju „Korak po korak Zajedno: Zagreb – Petrinja“. Predsjednica Udruge Verica Mešić s prijateljima...

OBNOVA

Branko Bačić, trenutno tehnički ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine sa suradnicima je boravio danas u Petrinji. Nakon radnog sastanka s gradonačelnicom Magdalenom...

Petrinja

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes primila je danas učenike i profesore iz Portugala koji su u sklopu projekta „Literary Brushstrokes: a journey through literature, art,...

Petrinja

U subotu, 20. travnja u Zadru je održan 42. Državni turnir u organizaciji Saveza mažoretkinja i pom pon timova Hrvatske (SMPTH). To je ujedno...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.