Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Sisak

Predstavljena Platforma za razvoj školskog volontiranja Sisačko – moslavačke županije

Platforma za razvoj školskog volontiranja Sisačko-moslavačke županije je neformalna mreža škola i organizacija civilnog društva, koja je mjesto edukacije, razmjene i zagovaranja prema donositeljima odluka. Svrha Platforme je podrška školama i organizacijama civilnog društva u razvoju i održivom radu školskih volonterskih klubova kao dokazanom alatu za praktično poučavanje djece i mladih o aktivnom građanstvu, socijalne pravde i društvenog uključivanja ranjivih skupina.

Agencija lokalne demokracije Sisak s partnerima, Strukovnom školom Sisak i Kućom ljudskih prava Zagreb, predstavila je rad Platforme za razvoj školskog volontiranja Sisačko-moslavačke županije i prvog istraživanja o dobrim praksama i potrebama u području volontiranja i građanskog odgoja provedenog osnovnim i srednjim školama na području Županije.

Predstavljanje se održalo 29. lipnja 2023. godine u prostoru Strukovne škole Sisak, na kojem su bili prisutni predstavnici medija, škola i lokalnih vlasti s područja Županije.

Drago mi je da se naša škola uključila ovaj projekt jer smatram da iako naša škola nudi puno mogućnosti učenicima za strukovno učenje, na ovaj način nudi i mogućnosti učenja životnih vještina koje su potrebne mladim ljudima.rekao je Ivica Beloglavec, ravnatelj Strukovne škole Sisak.

U rad Platforme za razvoj školskog volontiranja uključeno je osam škola s područja Županije, i to Strukovna škola Sisak, OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće, Srednja škola „Ivana Trnskoga“ iz Hrvatske Kostajnice, Srednja škola Glina, OŠ Viktorovac iz Siska, Srednja škola Viktorovac iz Siska, OŠ Mate Lovraka iz Petrinje i OŠ Zorke Sever iz Popovače. Nastavnici uključenih škola prolaze edukacije o poučavanju djece i mladih na teme socijalne pravde, nakon kojih zajedno s učenicima planiraju i provode volonterske akcije u svojoj zajednici. Rezultati volonterskih akcija, kao načina praktičnog učenja, formulirati će se u priručnik s nastavnim planovima kako bi ga mogli koristiti sve druge zainteresirane škole u Hrvatskoj. Uskoro će svjetlo dana ugledati i Internet stranica posvećena školskom volontiranju.rekla je Paula Raužan, predsjednica Agencije lokalne demokracije Sisak i voditeljica projekta.

Važno nam je da naši učenici imaju priliku učiti i razumjeti različitost, uključivost i jednakosti jer su to teme koje su oko nas i s kojima se svakodnevno susreću. Učenici pokazuju veliki interes za svoju zajednicu i prepoznaju volontiranje kao aktivnost s kojom mogu raditi na malim, ali važnim promjenama u okolini u kojoj žive.

Stoga smo formirali tim od nastavnika i učenika koji su zajedno prošli pripremne edukacije i izradili volonterski program škole, te smo 14. lipnja službeno otvorili Volonterski klub Strukovne škole „Most“. Mostovi spajaju kao i naš klub koji želi spajati ljude.objasnila je Nataša Perković, profesorica etike i jedna od voditeljica volonterskog kluba škole.

Istraživanje o dobrim praksama i potrebama u području volontiranja i građanskog odgoja provedeno je u šest osnovnih i srednjih školama na području Županije. Provedeno je metodom fokus grupe, zasebno s učenicima i zasebno s nastavnicima.

Osnovne nalaze istraživanja predstavila je Tina Đaković, organizacijska i programska koordinatorica Kuće ljudskih prava Zagreb:

Nastavnice uključene u istraživanje prepoznaju da učenike i učenice općenito interesira sve što se tiče “stvarnog” života, a neke ističu i potrebu za više iskustvenog učenja u školi.

Učenici osnovnih škola navode da žele školu koja ih uči budućnosti i školu u kojoj imaju bolju infrastrukturu. Izvan škole žele vidjeti poboljšanja prometne infrastrukture i bolji prijevoz do izvannastavnih aktivnosti. Nerazumijevanje od strane odraslih vide kao prepreku da sami budu dio promjene. Učenici srednjih školažele školu koja brine o društvenom razvoju i ne samo o školovanju u užem smislu. Izvan škole, navode da bi htjeli ukinuti razlike među ljudima, da ima više ravnopravnosti i manje diskriminacije, žele više razumijevanja među ljudima.

Vezano za participaciju, učenici osnovnih škola navode da mogućnost da se izraze i da se njihovi glasovi uvaže ovisi o pojedinom nastavniku odnosno pojedinoj nastavnici. Učenici srednjih škola, kao i nastavnice, ističu ulogu razrednika u komunikaciji i podršci u školi. Iznesena je i kritika rada Vijeća učenika.

Volontiranje je pojam s kojim su svi učenici i učenice upoznati, a definiraju ga kao humanitarni rad i pomaganje u dobrotvorne svrhe bez naknade. Neki percipiraju da volontiranje ne mora biti uvijek humanitarne prirode. Neki učenici i učenice navode i da je za volontiranje, osim motivacije, potrebno razviti i neka znanja i vještine. Volontiranje vide kao poticanje empatije i brige za druge u zajednici, te naglašavaju potrebe za volonterskim akcijama koje su usmjerene na ranjive skupine i pojedince, primjerice starije osobe, djecu, njihove vršnjake koji imaju slabiji školski uspjeh.

Nastavnice navode kako organizacija volontiranja zahtijeva njihovu iznimnu posvećenost i visoku razinu motivacije. Glavne prepreke uspješnoj organizaciji školskog volontiranja su smjenski rad i nedostatak češćeg javnog prijevoza za učenike i učenice, a nedostaje i financiranja manjih troškova, primjerice materijala za specifične volonterske akcije.

Donositeljima odluka poručuju da im je potrebna veća podrška u smislu osiguranja češćeg prijevoza, financiranja manjih troškova volonterskih akcija, snažnija promocija volonterstva, te snažnije povezivanje u zajednici.

Nastavno na rezultate istraživanje, u narednom razdoblju Platforma će raditi na zagovaračkim akcijama prema donositeljima odluka na svim razinama odlučivanja u obrazovnom sustavu, a s ciljem podrške školama i organizacijama civilnog društva u razvoju i održivom radu školskih volonterskih klubova.

Projekt Platforma za razvoj školskog volontiranja provodi Agencija lokalne demokracije Sisak u partnerstvu sa Strukovnom školom Sisak, Kućom ljudskih prava Zagreb i Norsensus Mediaforumom. Podržan je sa 87.870,00 € financijske podrške kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Agencije lokalne demokracije Sisak.

Više vijesti

EMISIJE

Gošća ovotjednog izdanja emisije Srijedište bila je ravnateljica Doma za starije osobe Sisak, Ružica Čakširan. Emisiju Srijedište slušajte svake srijede od 12:30h na 91.7...

Popovača

Gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković potpisao je Ugovore o financiranju s udrugama kojima su za njihove programe i projekte odobrena financijska sredstva iz proračuna...

Petrinja

U Petrinji je jučer svečano obilježena 33. obljetnica ustrojavanja 2. gardijske brigade „Gromovi“ i Dan 2. mehanizirane bojne „Gromovi“. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca...

SMŽ

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir, održala je u Hrvatskom saboru sastanak s članovima Udruge „Čuvari tradicije izrade suhomesnatih proizvoda Moslavine „Zlatna...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.