Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Magdalena Komes na radnoj večeri s američkim kongresmenom Jimom Costom

Na američku inicijativu, zastupnik američkog Kongresa, Jim Costa (D), susreo se u Splitu sa zastupnicom u Hrvatskom saboru i gradonačelnicom Petrinje Magdalenom Komes (HDZ). Kongresmen Costa izabran je u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, a u Kongresu je između ostalog član Odbora za vanjsku politiku te kongresnog Pododbora za Europu.

Susretu je prisustvovao i predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Grada Splita, Jakša Balov, te savjetnik gradonačelnice Grada Petrinje za vanjskopolitička pitanja, Denis Avdagić. Radna večera održana je u splitskom restoranu “Mandrach”. Razgovaralo se o hrvatskoj podršci Ukrajini, ratnom iskustvu koje je Hrvatska prošla tijekom Domovinskog rata, ali i o tragičnom i razornom potresu koji je pogodio Petrinju koncem 2020. godine.

“Nažalost imamo recentno ratno iskustvo u Europi, iskustvo agresije, protjerivanja, čega je bila žrtva i moja obitelj u Petrinji. Jednako tako nažalost imamo i iskustvo s miniranim područjima, a imamo i iskustvo oslobađanja svojih krajeva, tijekom ponosnih akcija Bljesak i Oluja, ali i mirne reintegracije. Danas kao članica EU, Schengena, eurozone i NATO-a, primjer smo za Ukrajinu u svakom pogledu,” rekla je Magdalena Komes tijekom razgovora o Ukrajini.

Kongresmen Costa ranije je dobio informacije o velikom angažmanu zastupnice i gradonačelnice Komes glede potresne obnove, a htio je doznati i više informacija o programu edukacije za programere i pilote dronova, koje je Grad Petrinja pokrenuo na inicijativu same gradonačelnice.

“Vaš angažman u potresnoj obnovi i energija koju ulažete u očuvanje grada nešto je što impresionira vaše kolege i daleko od Hrvatske,” kazao je kongresmen.

Razgovaralo se o poljoprivrednoj proizvodnji i s njom povezanim gospodarstvom, ali i mogućnostima jačanja suradnje Hrvatske, posebno s Kalifornijom, kao velikim tržištem, ali i potencijalnim ulagačima i transferu tehnologije proizvodnje. U kontekstu razgovora o Ukrajini, kao zanimljivost je spomenut interes ukrajinskih ulagača za ulaganja u peradarsku proizvodnju na Banovini.

“Uvjeren sam kako se ovakvi sastanci trebaju učestalije organizirati, kao dvije prijateljske zemlje, svakako i na razini pojedinih zastupnika kako u kongresu, tako i vašem Hrvatskom saboru,” zaključio je Jim Costa.

Susret je prošao u potvrdi nikada boljih odnosa Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, kao potvrđenih partnera, što je naglasila zastupnica Komes.

“Ukazali ste mi posebnu čast s ovim susretom, a posebno prepoznavanjem angažmana u obnovi nakon katastrofalnog potresa. Prijateljstvo naše dvije zemlje nije novo, ali svakako da je svoj vrhunac doseglo s ovom Vladom, predsjednika Andreja Plenkovića. Zato je vrijeme da odnosi počnu jačati posebno na gospodarskoj strani, a za američke ulagače zainteresirana je čitava Hrvatska,” zaključila je Magdalena Komes.

Više vijesti

Petrinja

U Petrinji je jučer potpisan Ugovor o zajedničkom financiranju radova izvanrednog održavanja županijske ceste ŽC3200. Riječ je o Ulici Gromova u Petrinji, jednoj od...

Petrinja

Hrvatska udruga za bolesti štitnjače i ove godine organizira javnozdravstvenu akciju „Korak po korak Zajedno: Zagreb – Petrinja“. Predsjednica Udruge Verica Mešić s prijateljima...

OBNOVA

Branko Bačić, trenutno tehnički ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine sa suradnicima je boravio danas u Petrinji. Nakon radnog sastanka s gradonačelnicom Magdalenom...

Petrinja

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes primila je danas učenike i profesore iz Portugala koji su u sklopu projekta „Literary Brushstrokes: a journey through literature, art,...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.