Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

FOTO | Obilježena 32. obljetnica pogibije Marijana Celjaka

Kod spomen-obilježja na mjestu pogibije brigadira Marijana Celjaka, dozapovjednika prve dragovoljačke postrojbe u Domovinskom ratu, u Šašnoj Gredi, pokraj Siska, obilježena je 32. obljetnica pogibije istinskog heroja Domovinskog rata, koji je za pripremanje, organiziranje i operativnu obranu napadnute Republike Hrvatske učinio najviše.

Izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije činili su predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić i pročelnica Upravnog odjela za poslove župana Sanja Mioković, dok je zamjenik župana Mihael Jurić bio izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

Izaslanik Predsjednika RH bio je brigadir Robert Suntešić, a izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora saborska zastupnica, petrinjska gradonačelnica Magadlena Komes.

Ratni veterani, suborci Marijana Celjaka, članovi Udruge ratnih veterana 57. samostalnog bataljuna Marijan Celjak, i ove su godine organizirali sjećanje na čovjeka koji ih je vodio u najtežim i najneizvjesnijim vremenima u novijoj hrvatskoj povijesti. Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i zajedničkom molitvom, odana je počast junaku obrane grada Siska, Marijanu Celjaku.

Marijan Celjak rođen je 1. svibnja 1957. godine u Sisku, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Bio je zaposlenik sisačke termoelektrane i predvodio je organiziranje, opremanje i osposobljavanje prvih hrvatskih branitelja. Bio je osnivač i dozapovjednik prve dragovoljačke postrojbe u Domovinskom ratu, 57. SAMB-a. Marijan Celjak se u najtežim trenutcima novije hrvatske povijesti pokazao dorastao izazovima vremena od samog početka stvaranja i obrane demokratske, neovisne i slobodne Hrvatske i obrane njenog suvereniteta.

Njegovo je ime vezano za sve rane akcije u obrani Siska. Iako po nužnosti povijesnog trenutka ratnik, Marijan Celjak je iznad svega bio humanist i poštovatelj vrijednosti ljudskog života. Stoga je njegovo ime vezano uz uspješne pregovore o predaji snaga vojske bivše države. Prvi vojni objekt koji se predao hrvatskim snagama, vojarna Barutana u Sisku, osvojen je bez žrtava upravo zahvaljujući inzistiranju na pregovorima i slobodnom odstupanju vojnika i oficira koji su u njoj bili. Marijan Celjak je ne samo zajamčio siguran prolaz posadi Barutane, nego im dopustio i da biraju destinaciju, osobno ih otprativši do Petrinje.

Marijan Celjak je pregovarao i o predaji raketne baze u Žažini, čak je nakratko i zarobljen tijekom pregovora, koji su u konačnici uspješno završeni.
Dozapovjednik 57. SAMB-a, Marijan Celjak, nažalost je poginuo tijekom još jednog pokušaja da razum prevlada i riječ zamijeni oružje. Pri pregovorima o predaji radarske baze u Šašnoj Gredi, poginuo je nezaboravni junak Domovinskog rata, brigadir Marijan Celjak.

Po završetku komemoracije u Šašnoj Gredi, njeni su sudionici odali počast i kod spomenika hrvatskim braniteljima u Topolovcu.

Više vijesti

Sisak

Župan Ivan Celjak ugostio je članice Udruge lađarica Sisak koje su na Maratonu lađarica treći put za redom osvojile zlatno odličje što ni jednoj...

KULTURA

KUD „JEKA“, Općina Hrvatska Dubica, Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije i Etnografski muzej Zagreb pozivaju Vas na promociju etno bojanke „Haj, haj, neka, neka“ koja...

Lekenik

Općina Lekenik će i u ovoj školskoj godini sufinancirati nabavu obrazovnih i pomoćnih nastavnih sredstava i školskog pribora učenicima upisanima u osnovnu školu Mladost...

Popovača

Kraju se privode radovi izgradnje 1. faze pješačke staze u Podbrđu, koja se proteže od početka naselja, odnosno od Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot“...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.