Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Počast hrvatskom vitezu Marijanu Celjaku

U Šašnoj Gredi, na mjestu pogibije hrvatskog viteza Marijana Celjaka, odana je počast legendarnom dozapovjedniku 57. SAMB-a, prve dragovoljačke postrojbe u Domovinskom ratu.

Marijan Celjak je predvodio organiziranje, opremanje i osposobljavanje prvih hrvatskih branitelja. Bio je osnivač i dozapovjednik prve dragovoljačke postrojbe u Domovinskom ratu, 57. SAMB-a. Marijan Celjak se u najtežim trenutcima novije hrvatske povijesti pokazao dorastao izazovima vremena od samog početka stvaranja i obrane demokratske, neovisne i slobodne Hrvatske i obrane njenog suvereniteta.

Njegovo je ime vezano za sve rane akcije u obrani Siska. Iako po nužnosti povijesnog trenutka ratnik, Marijan Celjak je iznad svega bio humanist i poštovatelj vrijednosti ljudskog života. Stoga je njegovo ime vezano uz uspješne pregovore o predaji snaga vojske bivše države. Prvi vojni objekt koji se predao hrvatskim snagama, vojarna Barutana u Sisku, osvojen je bez žrtava upravo zahvaljujući inzistiranju na pregovorima i slobodnom odstupanju vojnika i oficira koji su u njoj bili. Marijan Celjak je ne samo zajamčio siguran prolaz posadi Barutane, nego im dopustio i da biraju destinaciju, osobno ih otprativši do Petrinje.

Pregovarao je i o predaji raketne baze u Žažini, čak je nakratko i zarobljen tijekom pregovora, koji su u konačnici uspješno završeni.

Dozapovjednik 57. SAMB-a, Marijan Celjak, nažalost je poginuo 16. rujna 1991. godine, tijekom još jednog pokušaja da razum prevlada i riječ zamijeni oružje. Pri pregovorima o predaji radarske baze u Šašnoj Gredi, poginuo je nezaboravni junak Domovinskog rata, brigadir Marijan Celjak.

Počast su Marijanu Celjaku odali članovi njegove obitelji, suborci iz 57. SAMB-a i ostalih braniteljskih udruga, izaslanik Predsjednika RH bio je umirovljeni general Marijan Mareković, državni tajnik Darko Nekić predvodio je izaslanstvo Vlade RH, u kojem je bio i državni tajnik Domagoj Orlić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja bio je državni tajnik Drago Matanović, u ime Sisačko-moslavačke županije počast su odali predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Mihael Jurić, a počast su odali i predstavnici oružanih snaga, policije i građani, poštovatelji uspomene na čovjeka koji je dao život za Hrvatsku, legendarnog Marijana Celjaka.

Vjerni tradiciji, sudionici ovog skupa su odali počast i kod spomen-obilježja za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje pored kapelice Sv. Ivana Krstitelja u Topolovcu.

Više vijesti

OBNOVA

U Sisku, u Rimskoj ulici 19 svečano je otvoren novi odgojno-obrazovni i kulturni centar . Kompleks zgrada, prije potresa, koristili su Ministarstvo unutarnjih poslova...

EMISIJE

U srijedu, 18. rujna u emisiji Srijedište gostovao je načelnik Općine Lekenik, Ivica Perović. Emisiju Srijedište slušajte svake srijede od 12:30h na 91.7 i...

EMISIJE

Predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata 55. LAD PZO Željko Kolar i tajnik Milan Brigljević vrati će nas u vrijeme osnivanja ove postrojbe, te upoznati...

Kutina

Grad Kutina je nositelj Pilot projekta pod nazivom “Provedba edukativnih, kulturnih i sportskih aktivnosti djece predškolske dobi i djece od I. do IV. razreda...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.