Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

FOTO | Predstavljamo Odjel baštine Kulturno-povijesnog centra Sisačko – moslavačke županije

Odjel baštine Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije bavi se istraživanjem tradicijske materijalne i nematerijalne baštine  na području županije i vodi ga diplomirana novinarka/diplomirana muzeologinja Martina Mladenović.

Kroz rad i djelovanje Odjela radi se na zaštiti, očuvanju i prezentaciji tradicijske materijalne i nematerijalne baštine županije kroz izložbe, nakladničke projekte, pedagoške radionice i predavanja. Kroz kontinuiranu suradnju s lokalnom zajednicom i kao sljednik Interpretacijskog centra baštine Banovine, Odjel baštine zaslužan je za brojne projekte i promocije naše baštine u Županiji i ostatku Hrvatske.

Pokretač je projekta etno bojanki s motivima narodnih nošnji 13 KUD-ova iz Banovine i Pounja selektiranih za nastup na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu koja je 2017. godine bila posvećena blagu baštine Banovine i Pounja. Do sada su izašla sljedeća izdanja:

„Tko ima u što, lako se obleće“ – motivi nošnje iz Gornjeg Viduševca,

„Ajmo curo, pokaži svoje ruvo“ – Hrvatski Čuntić,

„Blago bakine škrinje“ – Brest Pokupski

„U srcu te nosim“ – Hrastovica

„Selo moje, selo zavijato“ – Graberje

„Haj, haj, neka, neka“ – Hrvatska Dubica

„Oj, djevojko, draga dušo moja“ – Bobovac,

a ostalih šest je u pripremi. Etno bojanke su čest program radionica za djecu i mlade te smo ih promovirali i održavali radionice u lokalnim zajednicama diljem naše Županije, manifestaciji Vinkovačke jeseni, Etnografskom muzeju te gradskim knjižnicama u Zagrebu, Rijeci, Velikoj Gorici…

Naša izložba „Život i djelo dr. Antuna Radića“ autora dr. sc. Domagoja Sremića gostovala je u nekoliko gradova i općina naše Županije (Hrastovica, Petrinja, Glina, Kutina, Novska, Martinska Ves), a svoje otvorenje je doživjela i u Etnografskom muzeju u Zagrebu, za čije se osnivanje, između ostalih uglednika tog doba, zalagao i sam dr. Antun Radić. Sama izložba ostvarena je u suradnji s Kulturnim centrom Braće Radić, a današnjim Povijesnim odjelom naše ustanove.

S udrugom Kozlići iz Zagreba već godinama kroz podršku Ministarstva kulture i medija održavamo kazališne predstave kamišibaj formata u školama i vrtićima SMŽ. Istražili smo i nekoliko priča s Banovine te ih uz suradnju s ilustratoricama Mimom Juračak i Nikolinom Vračar Manojlović uprizorili u kazališnu formu.

Njegujemo stara znanja i vještine, a kroz prirodnu baštinu i programe predavanja, skupova i radionica osvještavamo važnost povezanosti čovjeka i njegova okoliša. Neke od naših aktivnosti uključuju i radionice pripreme vrta, projekt Biljna banka Banovine (banka starog i autohtonog sjemena područja Banovine), razmjene sjemenja, radionice biljnog tiska, izrade sjemenih bombica, izradu prirodne kozmetike, izradu herbarija te radionicu stare fotografske tehnike – cijanotipije.

U sklopu pedagoško-edukativne djelatnosti kontinuirano provodimo radionice u osnovnim školama te smo uz partnere Ekološki centar Vrata Zrinske gore te Naturu SMŽ osmislili model terenske nastave koji je u prošloj školskoj godini održan za gotovo 700 učenika. Redovan smo vanjski suradnik osnovnih škola „Mate Lovrak“ i „Jabukovac“ iz Petrinje/Jabukovca te smo kroz posljednjih nekoliko godina kroz zajedničke projekte povezali i njihove učeničke zadruge, organizirali izložbe učeničkih radova te ih vodili na terenske izlete (npr. na Reciklirano imanje Vukomerić).

Odjel je do razornog potresa 2020. godine djelovao u Petrinji gdje se vraća i nakon obnove te će uz stalni postav keramike i lončarstva, te važne petrinjske tradicije, služiti kao poligon za učenje i podsjećanje na stare i tradicijske zanate, vještine i običaje.

Više vijesti

VIJESTI

Iznenada, u snu, u 44. godini života preminuo je naš bivši kolega, radijski tehničar i voditelj, Siščanin Ivor Furlan. Ivor je ostavio velik i...

SMŽ

Na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK- Županijske komore Sisak dodijeljene su plakete Zlatna kuna najuspješnijim trgovačkim društvima za poslovne rezultate i značaj gospodarstva u...

OBNOVA

Potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić obišao je jučer područje Sisačko-moslavačke županije. Potpredsjedniku Vlade u obilasku su...

Kutina

Cestu u Čairama, koja je dio većeg projekta obnove cesta na području Kutine, obišli su gradonačelnik Zlatko Babić, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav,...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.