Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Novska

FOTO: Podsjetnik na najteži dan za Novsku u Domovinskom ratu – 4. listopada

Dan 4. listopada 1991. godine Novska i njezini stanovnici pamtit će kao jedan od najtežih dana u Domovinskom ratu ali i u novijoj povijesti.

Naime, tog dana, točno u podne, nakon što su se oglasile sirene za prestanak zračne opasnosti, dva zrakoplova agresorske JNA iznenada su se pojavila i raketirala samo središte Novske, upravo u trenutku kad su građani i branitelji izašli iz skloništa.

Rakete su pogodile dvorište Ureda za obranu, gdje je bilo smješteno Zapovjedništvo 62. Samostalnog bataljuna ZNG Novska, a u kojem su se nalazili branitelji i dragovoljci.

Cilj drugih projektila je bila zgrada kina, gdje je tada bila smještena Radio postaja Novska. Rakete su pogodile parkirane automobile ispred zgrade, kao i dio prostora ispred zgrade banke.

U svom bezumnom kukavičkom činu, piloti JNA ubili su 11 hrvatskih branitelja – dragovoljaca koji su se došli uključiti u obranu, dok ih je 23 ranjeno.

Poginuli su pripadnici 62. samostalnog bataljuna: Zvonimir Crnojević, Vladimir Idžojtić, Antun Jakovljević, Ilija Kaurin, Miroslav Kolar i Mijo Perković, pripadnik 56. samostalnog bataljuna iz Kutine Dragan Odak te pripadnik Narodne zaštite Filip Kozić. Poginuo je i vozač pukovnika Tonkovića i građanka Milka Bakun. Ranjeni su pripadnici 62. samostalnog bataljuna: Iva Vulić, Mile Skoko, Dubravko Maleg, Drago Filipović, Božo Cikojević i Mile Zekić, policajci Jasna Miletić i Milan Matić. Ozlijeđeni su pripadnici 62. samostalnog bataljuna: Stipan Ćosić i Vladimir Gabor, policajac Stipo Lovrić i pripadnik 1. A brigade Slavek Hrvojić. Bio je to jedan od najtežih dana u povijesti Novske i Novljani neće zaboraviti stradavanja svojih branitelja i sugrađana.

U zračnom napadu idućeg dana, 5. listopada, u Staroselskoj ulici, poginuli su Stjepan Mihaljević, pripadnik Jedinice za posebne namjene policije, i dječak Josip Ladišić, kojemu je bilo tek 15 godina.

Nakon 4. listopada, slijede teški dani za Novsku i okolna naselja. Neprijatelj sve intenzivnije napada grad iz zraka, uz neprekidne topničke i minobacačke napade.

U spomen na ovaj dan, i čuvanje uspomene na poginule hrvatske branitelje, Grad Novska, u suradnji s udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, i ove godine organizira komemorativni skup na mjestu pogibije, gdje će se uz molitvu položiti vijenci i zapaliti svijeće.

Piše: Ivan Vojnić, Foto: Željko Gašparović

Više vijesti

SMŽ

Komarevo, nepobjedivo uporište hrvatskih oružanih snaga, nikad probijena crta obrane Siska i cijele Hrvatske, sjetilo se jučer najcrnjeg dana u svojoj povijesti, dana najtežeg...

SMŽ

Na prigodnoj svečanosti koja je jučer održana u obnovljenom kompleksu u Rimskoj ulici 19 u Sisku, župan Ivan Celjak uručio je ugovore o godišnjoj...

Petrinja

U Sisačkoj ulici u Petrinji jučer je položen kamen temeljac za izgradnju osam višestambenih zgrada s ukupno 152 stana. Kamen temeljac položio je potpredsjednik...

Petrinja

Hrvatska udruga za bolesti štitnjače poziva vas na predavanje „Hipertireoza i mentalno zdravlje“ koje će u zgradi POU Hrvatski dom Petrinja u subotu, 12....

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.