Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

FOTO | Petrinjski tamburaši zasvirali Pepi u spomen

U Velikoj dvorani Hrvatskog doma u petak je održana Večer petrinjske pjesme i tambure „Pepi u spomen“. Ovaj glazbeni memorijal se održava već tradicionalno, 15. put, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja i Folklornog ansambla „Petrinjčica“, a pod pokroviteljstvom Grada Petrinje. 

Kako je pojasnio Milan Herceg, voditelj Folklornog ansambla Petrinjčica, ovom manifestacijom nastoje održati tradiciju tamburaškog sviranja u Petrinji, ali i uspomenu na svog prijatelja i učitelja, Stevu Borića Pepu koji je odigrao značajnu ulogu u ponovnom oživljavanju folklora u Petrinji nakon Domovinskog rata.

„Stevo Borić Pepa bio je legenda Lada, a nakon Domovinskog rata imali smo želju i ideju da u Petrinji ponovno pokrenemo tamburu. Pepa je bio idealno rješenje što se pokazalo kroz dugi niz godina. Ovo je već osma generacija koju sada vodi Ivan Kleković, a Pepa je udario tamburaške temelje poslijeratnoj tamburaškoj generaciji”, kazao je Herceg ističući kako folklorna tradicija u Petrinji neće zamrijeti.

Manifestaciju je otvorio zamjenik gradonačelnice Ivan Prskalo koji je istaknuo važnost očuvanja tradicije: 

„Odajemo počast ljudima kao što je naš Stevo Borić Pepa koji je svoje profesionalno iskustvo stečeno u najuglednijem folklornom ansamblu Lado, donio tamo gdje najviše voli, u grad Petrinju i u svoje mjesto Nebojan, ostat će vječito u našim srcima. Tradicija koju razvija Petrinjčica, jer ovi mladi su zalog da će se hrvatska tradicija i hrvatska tamburica njegovati i dalje, uz svu poplavu različitih glazbenih trendova, ali ostaje ono što je naša tradicija. Narod koji ne ljubi svoju tradiciju nema pravo ni na svoju budućnost“, rekao je Prskalo.

U ovogodišnjem programu uz domaćina Folklorni ansambl „Petrinjčica“ nastupilo je još pet tamburaških sastava: Tamburaški sastavi „Kupska zvona“, „Falk“ i „Hopa-cupa“ te KUD „Hrastovička gora“ iz Hrastovice kao i KUU „Seljačka sloga“ iz Graberja.

Više vijesti

SMŽ

Baćin, malo mjesto na području općine Hrvatska Dubica, mjesto je jednog od najvećih zločina nad civilima tijekom agresije na Republiku Hrvatsku. U listopadu 1991....

SMŽ

Brojnim događanjima i ove godine obilježava se Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije. Središnje obilježavanje održano je danas odavanjem počasti svim poginulim hrvatskim braniteljima i...

Kutina

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić obišao je danas sa suradnicima, ususret Međunarodnom danu arheologije, arheološko nalazište Turski stol. Ovo kasnosrednjovjekovno gradište ponovno je u fokusu...

SMŽ

U Sisku je 16. listopada održana 28. sjednica Županijske skupštine Sisačko – moslavačke županije. U nastavku poslušajte snimku Aktualnog sata.

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.