Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Sjećanje na žrtve Baćina

Baćin, malo mjesto na području općine Hrvatska Dubica, mjesto je jednog od najvećih zločina nad civilima tijekom agresije na Republiku Hrvatsku.

U listopadu 1991. srpske okupacijske vlasti su sastavile popis preostalih Hrvata u dubičkom kraju te im zapovjedile da se 20. listopada 1991. okupe u vatrogasnim domovima u Hrvatskoj Dubici i Cerovljanima. Većina je poslušala, dok su neki privedeni na silu. Svi su bili civili, uglavnom starice i starci te bolesne osobe. Sutra, 21. listopada 1991. odvezeni su u Baćin, na lokaciju Skelište, gdje su ih milicioneri i vojnici SAO Krajine poubijali iz automatskih pušaka. Procjenjuje se da su tada ubijene 74 osobe, od čega je 56 zakopano bagerom a ostali bačeni u Unu.

Nakon vukovarske Ovčare, najveća masovna grobnica žrtava iz Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj je Skelište u Baćinu.

Počast žrtvama odana je kod spomen-obilježja „Golubica“ i kod spomenika pored crkve Svih svetih u Baćinu.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića bila je saborska zastupnica, gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes, a izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plankovića državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Zlatan Bašić.

„Vrijeme prolazi, a sjećanja ostaju. I svaki put kad se prisjećamo naših najmilijih koji nisu s nama, prisjećamo se sretnih i radosnih trenutaka,“ rekao je u svom obraćanju sisačko-moslavački župan Ivan Celjak i nastavio: „A onda dođu suze, same, nepozvane. I javi se osjećaj praznine. Praznine koju nitko nikada nije i nitko nikada neće popuniti. I danas je dopušteno pustiti suzu za naše bake, djedove, očeve, majke, braću, sestre, za našu djecu, jer svaki ubijeni civil i svaki ubijeni hrvatski branitelj u Domovinskom ratu, nečije je dijete. A oni će živjeti s nama sve dok su u našim sjećanjima i dok govorimo o njima.“

Sjećanje na žrtve bezumlja u Baćinu nastavljeno je svetom misom za poginule i nestale u Domovinskom ratu u crkvi Presvetog Trojstva u Hrvatskoj Dubici.

Više vijesti

KULTURA

U Velikoj dvorani Hrvatskog doma u petak je održana Večer petrinjske pjesme i tambure „Pepi u spomen“. Ovaj glazbeni memorijal se održava već tradicionalno,...

SMŽ

Brojnim događanjima i ove godine obilježava se Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije. Središnje obilježavanje održano je danas odavanjem počasti svim poginulim hrvatskim braniteljima i...

Kutina

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić obišao je danas sa suradnicima, ususret Međunarodnom danu arheologije, arheološko nalazište Turski stol. Ovo kasnosrednjovjekovno gradište ponovno je u fokusu...

SMŽ

U Sisku je 16. listopada održana 28. sjednica Županijske skupštine Sisačko – moslavačke županije. U nastavku poslušajte snimku Aktualnog sata.

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.