Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Krešenti – čupavi božićni kolačići

Hrskavi, orašasto zavodljivi i čokoladno zaljubljivi kolačići

Hrskavi, orašasto zavodljivi i čokoladno zaljubljivi kolačići

Sastojci :

 Za kuglice:

  • 350 g brašna
  • 200 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje
  • 2 žumanjka
  • žlica ruma

Za uvaljavanje:

  • 200 g krupnije mljevenih oraha
  • 2 bjelanjka

Za glazuru:

  • 150 g čokolade
  • 60 g maslaca

 

Priprema:

Pomiješati u posudi brašno, šećer, vanilin šećer. Dodati maslac izrezan na manje komadiće (poželjno je da je maslac sobne temperature jer ćete tako lakše umijesiti tijesto), jaje, žumanjca i rum pa umijesiti prhko tijesto. Pokriveno (ili omotano folijom) ostaviti u hladnjaku na 30-tak minuta. Nakon hlađenja, lakše ćete raditi kuglice

Od tijesta raditi male kuglice veličine špekule ili trešnje (cca 1,5 cm Ø), umočiti svaku kuglicu u bjelanjke, a odmah potom i u orahe, pa ih slagati u lim na papir za pečenje u malim razmacima. Peći u pećnici na 180ºC 10-tak minuta. Da bi vam ovaj postupak bio lakši i brži, napravite prvo po 6-7 kuglica, odložite ih sve odjednom kako ih radite u bjelanjke, a onda ih tek vadite prstima iz bjelanjaka i umakajte u orahe, i tako u tim malim serijama dok ne napravite sve.

U međuvremenu napraviti čokoladnu kremu za spajanje kolačića. Otopiti čokoladu za maslacem (ne smije provrijeti), maknuti s vatre pa uz povremeno miješanje prohladiti. Ne treba biti hladna do kraja, ali ako bude još topla, curiti će na sve strane i teško ćete spojiti kolačiće.

Pečene i ohlađene kolačiće spajati čokoladnom kremom i odlagati najprije na pladanj dok se čokolada ne stvrdne do kraja, a potom u kutije s poklopcem.

 

kresenti1-8060d8f556bbd03fab2234dae55c0745_view_l

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.