Sastojci
keksići
- 80 grama mljevenih oraha
- 150 grama šećera
- 175 grama mekanog maslaca
- mrvicu soli
- 1 jaje
- 250 grama brašna
- 60 grama strugane čokolade
krema
- 50 grama šećera
- 150 ml slatkog vrhnja
- 200 g čokolade za kuhanje
Priprema
Za keksiće:
Pjenasto izraditi maslac sa šećerom i mrvicom soli. Dodati jaje i miksati da dobijete svjetlu kremu. Dodati brašno, orahe, malo umijesite pa dodajte i čokoladu. Brzo umijesiti glatko tijesto da čoklolada ima sto kraći kontakt s rukama. Zamotati ih u plastičnu foliju i dobro ohladiti.
Tijesto razvljati na debljinu od 4mm i sa željenom modlicom isjeći keksiće.
Peci ih na temperaturi od 180 stupnjeva, 8-10 minuta, da ostanu svjetli.
Za kremu:
Karamelizirati šećer, zaliti sa vrhnjem i kuhati dok se karamel ne otopi. Skloniti sa temperature i dodati na kockice iskidanu čokoladu i miješati da se otopi. Kremu ohladiti.
Keksiće puniti sa ohladjenom kremom. Ako vam je krema prehladna i pretvrda, ostavite ju malo na sobnoj temperaturi da bude čvrsta krema.
Posluživanje
Od ove mase dobije se oko 70 zvjezdica.
Tijesto ne previše mijesiti, jer se čokolada počne topiti pod rukama. Koristiti samo krupnije strugotine, prah koji nastane ne upotrijebiti, jer i on zatamni kekse. To ne mijenja njihov okus, ali su ljepši kad su svjetliji.
You must be logged in to post a comment Login