Koliko ljudi, toliko običaja, a raznolikost hrvatske tradicionalne gastronomije pokazala se i pri pripremi uskrsnih delicija, a posebno doručka koji je važan trenutak kada se obitelj okuplja, a posvećena hrana zajednički blaguje. Šunka, bila velika ili mala, rolana ili plećka, apsolutna je kraljica stola, i to u pratnji rotkvica, luka i tvrdo kuhanih ukrašenih i obojenih jaja.
Pravilo za njezinu pripremu zna svaka domaćica, a ono glasi da se ovaj lijepi komad mesa kuha jedan sat po kilogramu težine.
Recept koji donosimo prilagođen je domaćicama koje nisu vične velikim radovima, a ovo će im uspjeti uz malo truda. Šunku koju ste skuhali, a potom u istoj vodi i ohladili,dobro osušite. Ostavite je na rešetkastoj podlozi da se sav višak tekućine ocijedi. Razlog je vrlo praktičan, naime, višak tekućine mogao bi razmočiti tijesto u koje ćete ‘zapakirati’ šunku i koje će biti kukuljica u kojoj će se meso još jednom termički obraditi.
1. Skuhanu šunku dobro posušite kako ne bi razmočila tijesto koje ste pripremili
2.Tijesto zamijesite od 1,2 kg brašna, malo kvasca, soli i mlijeka te malo šećera…
3. …neka odstoji pa kuhanu i ohlađenu rumenu šunku umotajte u njega…
4. …sa svih strana kako bi se od vlastite topline lijepo zagrijala u oklopu
5. Ako je šunka velika, pripazite da je tijesto nešto tanje i bez rupa…
6. … kako vrelina mesa ne bi probila tijesto, a sokovi koricu učinili vlažnom
7. Pecite u zagrijanoj pećnici, ali ne na previsokoj temperaturi – oko 180 C…
8. …dok ne porumeni i dok se ravnomjerno ne ispeče. Potrebno je barem dva sata
SAVJET PLUS: Prava šunka je samo obrađeni svinjski but, odnosno najčešće lopatica jer su butovi odavno u pršutima. Lopatica je vrlo ukusno meso, no često dosta usoljeno i dimljeno, kost je u sredini i na njoj je dosta kože. Dobra alternativa su rolane šunke od manjih komada buta, stisnute u mrežicu.
VAŽNO: Prije kuhanja obvezno dobro isperite šunku, odstranite višak masnoće, a stavite je kuhati u hladnu vodu, u dovoljno velik lonac.
Izvor: www.vecernji.hr
You must be logged in to post a comment Login