Blitvu očistite, odvojite list od stapke i ako je stapka deblja, uzduž je izrežite na trake. Ako je pak stapka duga, pola stapke pri korijenu odrežite i bacite jer će u protivnom stapke prevladati.
Dobro operite.
Kuhajte je u dosta slane vode i nemojte poklapati poklopcem. Blitva se kuha najviše 10 minuta.
Kuhanu dobro ocijedite i pritisnite kuhačom da istisnete višak vode.
Blitva se kuha u dosta vode nepoklopljena da se neželjene tvari otpuste u zrak, a voda u kojoj se kuhala nije za upotrebu jer su u njoj ostaci oksalne kiseline.
Krumpir izrežite na četvrtine, pa stavite kuhati u hladnu vodu. Kad uzavre, kuhajte još 20 minuta pa dodajte blitvu i posolite. Kad omekšaju i krumpir i blitva (probajte joj stapke), procijedite, stavite u zdjelu, popaprite i polijte maslinovim uljem. Izmiješajte, a ako više volite sitniji krumpir, gnječite ga dok miješate.
Ako pak volite blitvu na sitno, onda u zdjeli uz pomoć noža i vilice sve sitno izrežite.
Po želji dodajte 1-2 režnja sitno rezanog češnjaka.
Foto: coolinarika.com
You must be logged in to post a comment Login