O čemu razmišljati i pisati u fašničko vrijeme nego o krafnama. U svakom kraju Lijepe naše ove se fine prženice od dizanog tijesta drugačije zovu. Negdje su krafne, negdje krofne, negdje pokladnice, no kako god se zvale jedno im je zajedničko – nezaobilazne su u fašničke dane, a kad onako fino zamirišu u kuću se odmah uvuče neki dobar osjećaj i veselje.
Za ispeći dobre krafne bitno je nekoliko stvari:
- Treba postići dobar omjer suhe i tekuće tvari (tijesto će se ljepše dići ako je malo mekše),
- Ako je u tijestu više šećera, tada će trebati i više kvasca ili će tijestu trebati duže vrijeme da se digne,
- Jaja se u tijesto dodaju zbog lijepe boje ali i zbog elastičnosti tijesta. Dodaje se tako nekoliko cijelih jaja i još dodatno nekoliko žumanjaka jer bjelanjak i žumanjak imaju različita svojstva unutar prženog dizanog tijesta: žumanjak olakšava homogenizaciju sastojaka i daje izrazito žuto tijesto, dok bjelanjak čini tijesto žilavijim i čvršćim.
- Ulje za prženje ne smije biti niti prevruće niti premlačno: od prevruće gkrafne će brzo potamniti, a iznutra će ostati polusirove i ‘teške’, a od premalo ugrijanog ulja krafne će upiti previše ulja u sebe. Temperatura bi trebala biti između 180 i 190ºC. I još nešto, ulja treba biti dovoljno kako bi krafne plivale u njemu ne dotičući dno. Također ih treba peći malo po malo (4-5 odjednom najviše) kako se od prevelike količine tijesta ulje ne bi naglo ohladilo.
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 2 kockice svježeg kvasca
- 4 dl mlijeka
- 3 jaja + 3 žumanjka
- 13 dag šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 dl ulja
- 2 žlice ruma ili konjaka
- ribana korica polovice limuna
- žličica soli
Priprema:
- Kvasac otopiti u toplom mlijeku sa malo šećera. Dok se kvasac diže, umutiti mikserom posebno jaja, žumanjca, šećer i ulje.
- U većoj posudi prikladnoj za miješanje pomiješati brašno sa soli pa dodati uzdignuti kvasac i umućenu smjesu od jaja. Mikserom sa spiralama miksati smjesu dok ne postane dovoljno kompaktna da se lijepo mijesi rukom. Tada tijesto prestresti na radnu površinu i dobro ga izmjesiti rukama dok ne postane svilenkasto na dodir. Prekriti ga folijom i ostaviti na toplome da se digne dok ne udvostruči volumen (30-40 min).
- Dignuto tijesto razvaljati valjkom na debljinu od 1,5 cm pa čašom ili modlicom rezati krugove. Odlagati ih na čisti ubrus i pustiti da pokrivene ubrusom počivaju još 20tak minuta.
- Krafne peći u velikoj količini zagrijanog ulja prvo s jedne strane a kada porumene odmah ih okrenuti na drugu stranu. Temperatura ulja ne smije biti previsoka. Kada se ulje zagrije na određenu toplinu i kada počnete peći krafne malo smanjite temperaturu jer će inače krafne pocrniti i neće biti fine ‘pufaste’ strukture.
- Pečene ocijediti na papirnom ubrusu od suvišne masnoće pa ih još tople posipati ili vanilijom ili šećerom u prahu. Poslužiti punjene mekanim pekmezom ili čokoladom.
Dobar tek!
Oznake: