Pečeni buncek savršeno se ljubi s kiselim kupusom i krumpirom. Jelo koje je toliko jednostavno, a najbolje leži u prohladnim danima pripremite za svega sat vremena. Uživajte buncek dok je još topao.
Sastojci: 1kg svinjske koljenice sol, papar, 1dcl ulja, 1 luk 2 češnja češnjaka, temeljac, 1 žlica brašna, 1 dcl bijelog vina, 250g kiselog kupusa. 1 crveni slatki feferon, kim u prahu, lovorov list, papar u zrnu, sol.
Priprema: Koljenicu operite i natrljajte solju i paprom. Ostavite neka odstoje barem jedan sat prije pečenja. Očistite luk i češnjak pa ih sitno nasjeckajte. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Koljenicu stavite u lim za pečenje i prelijte vrućim uljem. Pecite oko jedan sat.
Tijekom pečenja meso okrenite i zalijevajte sokom u kojem se peče, povremeno dolijevajući temeljac. Na pola pečenja dodajte luk i češnjak.
U dubljoj tavi polovicu luka prepržite na ulju i dodajte rezano kiselo zelje. Zalijte s malo vode, dodajte lovorov list, sjeckani feferon, kim i papar u zrnu. Pirjajte uz povremeno dolijevanje vode dok se meso ne ispeče do kraja.
U sok od pečenja umiješajte brašno, kratko prokuhajte, zalijte s vinom. Procijedite umak i njime prelijte pečenu koljenicu. Poslužite uz pirjani kiseli kupus.