“Posavska salama jela se i na dvoru Marije Terezije i Franje Josipa, a naša stara tradicionalna receptura poznata je, ne samo kod nas u Hrvatskoj, degustiraju je i u njezinoj kvaliteti i okusu uživa cijela Europa, ali i svijet”.
Rekao je ovo Darko Kirin, predsjednikk Udruge Posa-Top iz Topolovca koja je ove subote, 07.travnja organizirala u Topolovcu 11. Salamijadu. Na ocjenjivanje je ove godine pristigo sedamdeset uzoraka, a stručnjaci s Agronomskog fakulteta i tehnolozi iz mesnih industrija ocjenjivali su vanjski izgled salame, njen presjek, miris i okus.
Tako su i ove godine, po ocjenama, proizvođačima uručena priznanja brončanih, srebrnih i zlatnih topova, te titula šampiona.
Ova, najprestižnija, tituta šampiona pripala je Zagrepčaninu Ivici Čepi, koji je prije dvadesetak godina, prvi puta kušajući posavsku salamu, na svom imanju u Letovaniću odlučio i sam posvetiti se njezinoj proizvodnji. Iako već četvrti puta na Salamijadi u Topolovcu prvi puta se okitio titulom šampiona.
Istaknuo je kako je za dobru salamu potrebno meso svinje iz domaćeg uzgoja, kvalitetna o,dimljenje hladnim dimom kvalitetnog drveta , najčešće vrbe i jasena, te potomzrenje, dozrijevane, praćenje optimalne temperature i drugo. No, kao jedan od važnih uvjeta da posavska salama “pomiluje” svačije nepce je ljubav.
Istaknuvši kako je važno radi razvoja našeg sela, poljoprivrede i autohtonih proizvoda kojima Hrvatska obiluje čuvati i tradiciju održavanja ovakvih manifestacija, predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić i zamjenik župana Ivan Celjak pridružili su se proizvođačima na Salamijadi u Topolovcu čestitavši i organizatorima i proizvođačima što održavaju ovu tradiciju i proizvode domaće proizvode po tradicionalnoj recepturi.
U nagradnoj tomboli trebalo je”pogoditi” približnu gramažu izloženih suhomesnatih proizvoda, a ove je godine ovaj slasni “plijen” podijelilo dvoje sudionika salamijade.