Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

15. svibnja 1926. proradila je prva hrvatska radiopostaja – Radio Zagreb

Halo, halo, ovdje Radio Zagreb!

Halo, halo, ovdje Radio Zagreb!

Temelje radiodifuziji u Hrvata postavila je u ožujku 1924. skupina uglednih intelektualaca i poslovnih ljudi, koja je osnovala Radio klub Zagreb.

Za predsjednika kluba je izabran astronom i fizičar dr. Oton Kučera. Radio-klub je imao 136 članova: 124 Zagrepčana i 12 članova iz drugih hrvatskih gradova. Izdavao je i časopis Radio-šport koji je imao važnu ulogu u promicanju radiodifuzije. Nakon dvogodišnjih napora, članovi Radio kluba su uspjeli pribaviti koncesiju i druge državne dozvole te utemeljiti Radio stanicu Zagreb.

Emitiranje je počelo 15. svibnja 1926. hrvatskom himnom i najavama ravnatelja dr. Ive Sterna i spikerice Božene Begović u 20.30 sati na srednjem valu od 350 metara.

Halo, halo, ovdje Radio Zagreb! prve su riječi što ih je slušateljima uputila Božena Begović. Od tada je stanica kontinuirano emitirala program. Na području tadašnje Zagrebačke direkcije pošta i telegrafa bilo je registrirano tek pedesetak radioprijamnika.

U sezoni 1927./28. telefonskim vodom preko Beča stanica se pridruživala u zajedničke emisije “Mreže srednjoeuropskih stanica” (Beč, Prag, Varšava, Budimpešta i druge), a u lipnju 1928. primljena je za punopravnog člana UIR-a (Union Internationale de Radiodifusion) u Ženevi, zastupajući ondašnju Kraljevinu SHS, u kojoj, kao ni u ostalim državama na prostoru jugoistočne Europe, tada još nisu postojale druge radiodifuzne stanice.

Prvih 14 godina rada Radio stanica Zagreb bila je u privatnom vlasništvu dioničkog društva Radio Zagreb. 1. svibnja 1940. Radio Zagreb je nacionalizirala Banovina Hrvatska. Preko Radija Zagreb Slavko Kvaternik je 10. travnja 1941. proglasio uspostavu NDH. Tijekom NDH Radio Zagreb je postao osnova na kojoj je nastao sustav radio postaja Hrvatski krugoval. U to vrijeme Radio postaja Zagreb se zvala Državna krugovalna postaja Zagreb. Poslije 1945. Radio Zagreb djeluje kao državno poduzeće, a kasnije društveno i javno poduzeće.

Prvo sjedište Radija Zagreb bilo je na adresi Markov trg 9, drugo u Vlaškoj ulici 116, a zatim u Šubićevoj 20.

Radio_stanica_Zagreb_08


Izvori: Wikipedia, hrt.hr, djecamedija.org

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.