Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

18. svibnja obilježava se Međunarodni dan muzeja

Muzeji za održivo društvo

Muzeji za održivo društvo

Pod temom Muzeji za održivo društvo, od 16.-18. svibnja 2015., stotinjak muzeja diljem Hrvatske obilježit će kroz bogate programe 35. Međunarodni dan muzeja. Na Inicijativu Muzejskog dokumentacijskog centra (MDC), koji ove godine obilježava 60. obljetnicu djelovanja, u Hrvatskoj se Međunarodni dan muzeja obilježava od 1980. godine. Ovogodišnja tema, koju je odredio Međunarodni savjet muzeja (ICOM) sa sjedištem u Parizu, ukazuje na muzeje kao institucije koje doprinose društvu i njegovu razvoju, preuzimajući aktivnu ulogu u posredovanju novih ideja i osvješćivanju javnosti o potrebi usvajanja novog modela ponašanja prema okolišu i resursima.

Društvo se danas nalazi pred novim izazovima, kriza se osjeća u svim društvenim slojevima i donosi negativne promjene: rast siromaštva i socijalne nejednakosti, degradaciju okoliša te sve veći jaz između etičkog modela razvoja i neoklasične ekonomije koja dominira svijetom. U kontekstu stvaranja sigurnije budućnosti, jedan od najvažnijih izazova današnjice je postizanje ravnoteže između razvojne dinamike ljudskog društva i granica prirodnih potencijala. Cilj ove kulturne manifestacije je, u skladu s ovogodišnjom temom Muzeji za održivo društvo, ukazati na neizostavnu ulogu muzeja u  razvoju društva, posredovanju novih ideja i  preispitivanju ljudskog djelovanja na svim područjima života, s namjerom stvaranja održive perspektive za nadolazeće generacije.

Pred djelatnicima u muzejima danas je odgovornost da kroz svoj rad promiču koncept održivog razvoja i ukažu na potrebu očuvanja prirode kao nužnog preduvjeta za kvalitetan život čovjeka, upozore na nepromišljenost i neodrživost projekata čiji je osnovni cilj stjecanje profita te da otvore put za korištenje kulturne baštine i povijesnih graditeljskih vrijednosti kao razvojnog resursa. Kako bi podigli svijest o posljedicama ljudskog djelovanja i potakli na kritičko promišljanje, muzeji u Hrvatskoj  organizirali su niz predavanja, radionica, izložbi i posebno osmišljenih vodstava.

Cjelokupni program obilježavanja 35. Međunarodnog dana muzeja dostupan je na internetskim stranicama Muzejskog dokumentacijskog centra:

http://www.mdc.hr/hr/mdc/projekti/medunarodni-dan-muzeja-u-hrvatskoj/medunarodni-dan-muzeja-u-hrvatskoj/2015/

Ulaz na sva događanja je besplatan.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.