Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

20. svibnja 1873. Levi Strauss i Jacob Davis patentirali su ‘levisice’

Plave traperice s bakrenim gumbom

Plave traperice s bakrenim gumbom

Levi Strauss i Jacob Davis 1873. godine patentirali su svoje ‘plave traperice s bakrenim gumbima’ pod imenom Levi’s®, što je bio službeni početak masovne proizvodnje ‘levisica’.

Kompaniju Levi Strauss & Co. je 1853. osnovao njemački useljenik Levi Strauss čiji su potomci i danas njeni većinski vlasnici. Poznate traperice koje su danas uobičajena ‘casual’ odjeća nisu se proizvodile do 20.-ih godina 20. stoljeća, a ‘boom’ su doživjele tijekom ‘traper-ludnice’ 60.-ih i 70.-ih što je kompaniju lansiralo na globalnu razinu.

Ono što je zanimljivo spomenuti je da se tvrtka tijekom naglog širenja, ali i kasnije, iznimno brinula o pravima radnika, kojih danas zapošljavaju oko 10.500, te su Levisove tvornice bile poznate kao najorganiziraniji tekstilni pogoni s najboljim uvjetima rada što je uvelike bila posljedica politike ‘pay for performance’ koju su vlasnici provodili od najranijih dana.

Od 1990. tvrtka je ušla u loš period tijekom kojega je zbog konkurentskog preplavljivanja tržišta propao velik broj kooperanata. Tvrtka od tada vodi i niz sudskih sporova protiv brojnih plagijatora, a 2007. se nakon dugačkog perioda minusa vratila u pozitivno poslovanje.


 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.