Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Doručak na travi – NE nuklearnom otpadu!

Poruka „Ne nuklearnom otpadu na Trgovskoj gori“ poslana je još jednom iz Petrinje, ovaj put „Doručkom na travi“, manifestacijom koja je na inicijativu petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića održana danas u petrinjskom Taborištu, kod Korablje „Tišinić“.

Osim poruke – ne odlagalištu nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, cilj je bio predstaviti i prirodne, povijesne, tradicijske ljepote ovoga kraja,bogatstvo prirodnih izvora pitke vode, ali i kvalitetne, domaće hrane koja se ovdje proizvodi, a što bi sve bilo ugruženo blizinom odlagališta nukleranog otpada na Trgovskoj gori.

„Ne“ nuklearnom otpadu danas su u Taborište došli reći brojni Petrinjci – od umirovljenika do vrtićkih mališana,od poljoprivrednih proizvođača, OPG-ovaca,  preko predstavnika različitih udruga do gradskih vijećnika.Doručku na travi odazvali su se i gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Tomislav Paunović sa suradnicima i zamjenik sisačke gradonačelnice Vlado Andučić sa svojim suradnicima.

P1050819

Okupljenima, petrinjski je gradonačelnik Darinko Dumbović poručio:

„Okupili smo se danas ovdje da damo jasnu poruku – ne nuklearnom otpadu na Trgovskoj gori – iz poštovanja prema svim generacijama koje su ovdje živjele i radile, ali i zbog budućnosti i zbog onoga što smo našoj djeci i unucima dužni ostaviti – zdrav život i čist okoliš.S ovog mjesta zajednički, bez obzira na politička opredijeljenja, moramo poslati poruku da Hrvatska nije samo do Kupe, nego do Une.Siguran sam da se zajedno možemo izboriti da sve naše tradicionalne, kulturne i prirodne vrijednosti sačuvamo za budućnost“, rekao je Dumbović.

P1050774

Vrijedne ruke naših građana, naših obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava proizvode dobre, kvalitetne proizvode.U Centar za šljivu i kesten u kojem imamo i laboratorij i organiziranu edukaciju uloženo je iz EU fondova 6 do 7 milijuna kuna kako bi se razvijala ekološka proizvodnja.Kao Grad napravili smo Strategiju čiji je naglasak na proizvodnji poljoprivrednih proizvoda.Predvidjeli smo ekološku zonu, poljoprivrednu zonu – što daje sigurnost opstanka na ovom području.No ako budemo imali etiketu „nuklearnog otpada“ nećemo imati šansu“, poručio je Dumbović.

P1050775P1050806

Dodao je kako Vlada i Sabor, kad je područje Banovine u pitanju, vode politiku – „daleko od očiju, daleko od srca“.Države ima svuda. Samo ne tamo gdje je treba.Ovo područje je platilo preveliku cijenu u Domovinskom ratu, da bi sad nuklearni otpad zbrinjavali kod nas bez da nas išta pitaju“, kaže Dumbović.

Pozvao je ostale gradove i općine naše županije, da poput petrinjskog Gradskog vijeća donesu deklaracije kojima će reći jasno ne nuklearnom otpadu na našoj županiji.

U sklopu „Doručka na travi“ u Taborištu su danas predavanja o prirodnim i gospodarskim vrijednostima Banovine održali politolog Vladimir Demetrović, dr.sc Zdenko Franić iz Instituta za medicinska istraživanja iz Zagreba, Mato Bučar, profesor biologije i prof.dr.sc Vladimir Čavrak s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Nastavljeno je i potpisivanje peticije „Ne nuklearnom otpadu na Trgovskoj gori“, a za sve koji su danas stigli u Taborište, u velikoj tavi pripremljen je obrok od zdravih, domaćih jaja i domaćeg špeka.

P1050824

 

Za kraj, djelić današnje atmosfere iz Taborišta – skladan suživot ljudi i životinja:

P1050816

 

U čistom petrinjskom zraku uživaju i:

P1050791P1050788

 

 

Ali i njihovi egzotični prijatelji:

P1050786P1050789

Tik do njih i ljudi:

P1050780

 

I najveće blago koje Petrinja ima:

P1050810

Što ćemo im ostaviti za budućnost ?

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.