Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Dragulji ručnog rada

Gosti mogu svakog časa doći: zato me poljubi pa ću ti pomoći

Gosti mogu svakog časa doći: zato me poljubi pa ću ti pomoći

Vezene krpe, zidnjaci ili kuvarice su zidne ili kuhinjske krpe koje predstavljaju dragocjeni izvor saznanja o svakodnevnom životu i običajima jednog vremena.

Ti mali dragulji ručnog rada, prava vezena lirika, ukrašavali su zidove rqadnog, svakodnevnog prostora domaćice. Obično su stavljani iznad štednjaka, umivaonika i stola.

zidnjaci 2

Vezeni zidnjaci nastaju u zanatskim radnjama gdje se s papirnatih uzoraka prenose na platno – (fo)drukuju, zatim se po plavoj liniji već otisnutog uzorka veze.Prema njihovim motivima možemo pratiti mijenjanje ambijenta kuhinje, posuđa i pomagala.

U gradskim sredinama doalze u modu  krajem 19.st., a dvadesetih i tridesetih godina 20.st. nalazimo ih  i u seoskim sredinama kod bogatih pojedinaca. Njihova najintenzivnija uporaba traje sve do 60-ih godina, kada su kuhinje bile bez električnih štednjaka i visećih kuhinja, a kod starijeg svijeta mogu se vidjeti i danas.

zidnjaci 3

Zidnjacio su prvotno bili omiljeni ukras kuhinja naših baka, ali su imali i praktičnu uporabnu vrijednost – štitili su zid od prskanja vrelog ulja, odnosno mjehurića šti „iskaču“ iz uskipjela variva i juhe.Ubro su im dodane i duhovite , te poučne priče, jer je uočeno da se na tim dekorativnim predmetima, uz kavalirštinu, ljubavnu čežnju  i zabavu, može promicati i opća kultura svakodnevnog življenja, higijena, zdrava prehrana, kultura ponašanja, međusobnog ophođenja i poštovanja, kultura obitelji, ljubavi i sklada unutar zidova obiteljskog doma. (Slavica Moslavac)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.