Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Izložba vina MoslaVina i Vinski dani u Kutini

Kušanje vina, vođena degustacija

Kušanje vina, vođena degustacija

Izložba vina MoslaVINA i Vinski dani u Kutini u petak i subotu bit će istinska svečanost vina. Poručeno je to sa konferencije za novinare na kojoj je najavljen program uz jedinu izložbu vina izvornih sorti u Hrvatskoj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Organizatori izložbe Turistička zajednica Grada Kutine i Udruga vinogradara i voćara Moslavine Lujo Miklaužić Kutina ističu kako su Škrlet i izložba MoslaVina postali prepoznatljivost Moslavine.

Mladen Lisak, član Organizacijskog odbora izložbe istaknuo je kako je Moslavina postala poznata po dobrim vinima koja će se i ove godine moći kušati na izložbi u Kutini na glavnom gradskom trgu i Vinskom dvoru.

– MoslaVINA je izložba vina hrvatske, ali prije svega autohtonih sorti na što mi dajemo poseban naglasak. Od 129 uzoraka, 32 uzorka su ocijenjena zlatnom medaljom, 53 uzorka su dobila srebrno odličje, 28 je uzoraka brončana. Prošla godina je bila teška i zahtjevna u vinogradu, ali ovaj broj zlatnih i srebrnih medalja pokazuje da su vinari dali posebnu pažnju enologiji, obradi mošta i vina u svojim podrumima.

Izložba MoslaVina ove se godine održava 22. put. Uz izložbu napredovali su i vinogradari i vinari u Moslavini. Jer uz promociju Škrleta i ostalih izvornih hrvatskih sorti vina uz izložbu su organizirana i brojna predavanja za vinogradara i vinare kako bi se unaprijedila proizvodnja i kvaliteta vina. Za posjetitelje izložbe redovito su organizirane vođene degustacije vina kako pa je tako izložba utjecala i na unapređenje kulture pijenja vina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Izložba MoslaVina ove će godine početi okruglim stolom na temu Eno-gastro turizam, jer prepoznatljivost Škrleta i Moslavine kao vinskog kraja otvorila je nove mogućnosti za razvoj turizma te Kutine i Moslavine kao turističke destinacije.

Otvorenje je izložbe u petak u 16 sati na glavnom gradskom trgu. U programu otvorenja izložbe bit će uručena priznanja za najbolja vina, a šampion je izložbe Škrlet vinarije Spuga-K obitelji Jaram. Sva vina sa izložbe posjetitelji će moći kušati u velikom šatoru na trgu ili na brojnim vođenim degustacijama, a ističe se večer najboljih Škrleta koju će voditi poznati vinar Marko Mikalužić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vanja Josić iz Turističke zajednice Grada Kutine najavio je i bogat kulturno-zabavni program uz izložbu MoslaVina.

– Uz kušanje vina imat ćemo i vođene degustacije od naših lokalnih vinara u prostoru Vinskog dvora. Uz to imamo brojne izlagače, od sirara, gljivara, obrtnika koji će izlagati tradicionalne ručne radove te likovne izložbe. U večernjim satima je bogat zabavni program. U petak je koncert Severine, ulaznice su u prodaji po 30 kn. U subotu je koncert Slavonskih lola, ulaznice su 20 kn i također su u prodaji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ove godine uz izložbu MoslaVina bit će održana i 35. Smotra folklora Moslavine koju je najavila Ljerka Čorak iz Gradskog saveza KUD-ova.

– U subotu, 30. svibnja u 16 sati Smotra će se održati u kino dvorani POU. Kutina će i ovog puta, gledatelji i posjetitelji imat će priliku gledati i uživati u običajima iz cijele Hrvatske koje će prikazati brojni KUD-ovi. Iz Srbije dolazi KUD „Hrvatski kulturni centar Srijem hrvatski dom“. Predstavit će se 600 izvođača obučeni u najljepše nošnje i nakite.

Program Smotre će biti na najvišoj razini jer će sudionice pratiti i ocjenjvati stručni žiri iz Zagreba, zaključila je Ljerka Čorak.

Izložba MoslaVina i ove godine će ponuditi najbolja vina iz Moslavine i Hrvatske, a pratit će ju i bogat stručni, kulturni i zabavni program, zaključili su organizatori te su pozvali sve građane da u petak i subotu posjete izložbu MoslaVina na glavnom gradskom trgu i Vinskom dvoru u Kutini.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.