Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Kampanja “Manje oružja – manje tragedija” u Hrvatskoj Kostajnici

Policijska uprava sisačko-moslavačka u suradnji s Uredom glavnog ravnatelja policije

Policijska uprava sisačko-moslavačka u suradnji s Uredom glavnog ravnatelja policije

Policijska uprava sisačko-moslavačka danas je u suradnji s Uredom glavnog ravnatelja policije, u Hrvatskoj Kostajnici provela akciju u sklopu nacionalne kampanje „Manje oružja, manje tragedija“.

Sandra Veber, voditeljica Službe prevencije u Ravnateljstvu policije pojasnila je kako su današnju akciju u Hrvatskoj Kostajnici namijenili najosjetljivijoj skupini društva – djeci.Partner u provedbi akcije bio im je Grad Hrvatska Kostajnica.

„Upravo uključivanje lokalne uprave i samouprave i je intencija Ministarstva unutarnjih poslova, kako bi potaknuli lokalnu upravu i samouopravu i cijelu društvenu zajednicu da vode brigu o zaštiti naših najmlađih“, kaže Veber.

Podsjetila je kako se kampanja „Manje oružja, manje tragedija“ u Hrvatskoj provodi od 2007. godine.Usmjerena je na senzibilizirnje građana o opasnostima i rizicima koje može donijeti vatreno, ilegalno oružje.Djecu se nastoji educirati da takvo oružje ne smiju dirati, već da pronalazak minsko- eksplozivnih tvari i oružja moraju prijaviti odrasloj osobi ili policiji na 192.

„Građane se pak“, kaže Veber, „ovakvim akcijama nastoji senzibilizirati da ne drže u svojim domovima ilegalno oružje i da ga dragovoljno predaju u sklopu kampanje „Manje oružja, manje tragedija“, bez sankcija.

Veber je podsjetila i na količine oružja i streljiva dosad prikupljenih u sklopu akcije „Manje oružja, manje tragedija“.

Od rujna 2007. do 31. prosinca 2014. godine prikupljeno je 3393 komada automatskog oružja, skoro 90 tisuća rasprskavajućeg, 6083 komada dozvoljenog oružja, a streljiva oko 4 milijuna.Podsjetila je i da je od 1998. do kraja 2014. godine od mina smrtno stradalo 118 osoba.Cilj ove kampanje upravo je da se takva stradavanja spriječe, rekla je Veber.

P1060109

Kako je današnja akcija bila namijenjena djeci – polaznicima dječjeg vrtića i osnovne škole, jedan od partnera u njezinoj provedbi bilo je i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Ministarstvo u sličnim edukativno-preventivnim akcijma sudjeluje još od 1995.Potreba za ovakvim akcijama, nažalost, još uvijek postoji o čemu svjedoče i nedavni slučajevi pronalska ubojitih sredstava u blizini dječjeg vrtića u Zagrebu ili pak veće količine minsko-ekspolozivnih sredstava u Baćinu.

„Rat je završio, ali i u miru se treba čuvati razornih naprava.Prevencija kreće od najranije dobi – još iz roditeljskog doma i dječjeg vrtića“, poručila je danas u Hrvatskoj Kostajnici Marija Ivanković, voditeljica Službe za predškolski odgoj u Upravi za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH.

Načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Marko Rašić iskoristo je pak priliku da još jednom građane pozove na dragovoljnu predaju oružja.

Ovom apelu načelnika Policijske uprave sisačko – moslavačke pridužio se danas u Hrvatskoj Kostajnici i župan Ivo Žinić , rekavši kako su ovakve akcije u interesu cijele zajednice.

P1060126

„Zajednički moramo preventivno djelovati kako ne bi došlo do neželjenih situacija“, poručio je župan.

Izvijestio je i kako je Županija ove godine na EU fondove prijavila projekt vrijedan 93 milijuna kuna, vezan uz razminiravanje 12 hektara poljoprivrednih površina.Vjeruje da će taj projekt dobiti „zeleno svjetlo“ što bi, kaže, bio veliki doprinos sigurnosti građana cijele naše županije.

U današnjoj akciji u Hrvatskoj Kostajnici sudjelovali su i policijski pas Ben i robot Theodore:

P1060113P1060102

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.