Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Otvorimo ruke inkluziji

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije u suradnji s Gradom Siskom

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije u suradnji s Gradom Siskom

Povodom svog 12. rođendana, Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije u suradnji s Gradom Siskom organizirala je danas u sisačkom Hotelu Panonija tribinu na temu „Otvorimo ruke inkluziji“.

Dijana Smajo članica je ove županijske Udruge poznate i pod nazivom „Mala kuća“.Ima dvoje djece .Jedna od kćeri ima višestruke teškoće u kojima najviše dominira spektar autizma.

Današnjom tribinom, kaže Dijana, kroz pozitivne primjere, željelo se pokazati da je inkluzija djece s teškoćama, tamo gdje ima dobre volje – itekako moguća.

Ona to može posvjedočiti i primjerom svoje kćeri koja je upisana u prvi razred redovne škole po prilagođenom programu u Područnoj školi Žabno.

„Zaista se može svašta i puno velikih koraka napraviti ako su ljudi otvorena srca“, kaže Dijana Smajo.

„Upravo to je i cilj ove tribine – da se škole otvore prema djeci s teškoćama .Da ne bude već na pregledima za školu ocjena – ne to dijete je za posebno odijeljenje. Težimo tome da bude što manje posebnih odijeljenja i da djeca budu potpuno uključena u život zajednice“, kaže Smajo.

U radu današnje tribine sudjelovala je i Marijana Gojčeta, viša stručna savjetnica u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

„Svatko od nas može u jednom dijelu pridonijeti inkluzivnom obrazovanju djece.Ministarstvo u zakonodavnom dijelu.Osnivači osnovnih škola također, svaki u svom segmentu mogu pridonijeti inkluzivnom obrazovanju, osiguravajući potrebnu opremu, didaktička pomagala i sredstva, prilagodbu škola i sl.Vrlo važan partner u tom procesu su i udruge koje kroz svoje programe mogu osigurati potrebnu podršku. Naravno, jedna od najvažnijih karika su sami roditelji koji svojim angažmanom u obitelji mogu dati i daju veliku podršku obrazovnom sustavu. Inkluziji može pridonijeti svatko po malo“, kaže Gojčeta.

No kako to kod nas obično biva, zakonski okvir je dobro posložen, ali – praksa često zakazuje.Gojčeta kaže da ne možemo biti potpuno zadovoljni dosadašnjim provođenjem inkluzije.

„Mi imamo škole koje su u svakom pogledu inkluzivne, ali imamo i one koje su zatvorene, ne upisuju takve učenike i imaju svojevrstan strah od inkluzije.No zajedno moramo raditi da se to promijeni“, kaže viša stručna savjetnica u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

Kakva je situacija po tom pitanju u našoj županiji?

Gojčeta kaže kako u Sisačko-moslavačkoj županiji imamo škole koje su se stvarno otvorile i koje baziraju svoj rad na inkluzivnom obrazovanju,ali ne sve škole.No to ne znači da se kroz određeni period neće i one otvoriti.Dijete po dijete – škola po škola i vjerujem da ćemo za deset godina biti daleko naprijed“, rekla je Gojčeta.

Inače, neke od tema današnje tribine Otvorimo ruke inkluziji bile su: „Mala kuća – velika pomoć“, „Podrška inkluziji u zajednici“, „Inkluzija djece s teškoćama u redovan vrtić“, „Grad Sisak – primjer dobre prakse“, „Inkluzija u praksi“ te „Pravilnik o odogoju i obrazovanju djece s teškoćama u razvoju“.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.