Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Petir: Osigurani zdravi besplatni obroci za školarce u Hrvatskoj

Programi kao izraz europske brige za djecu

Programi kao izraz europske brige za djecu

Europski je parlament na plenarnoj sjednici u srijedu, 27. svibnja podržao odluku o početku i mandatu međuinstitucijskih pregovora u pogledu programa potpore za dostavu voća i povrća, banana te mlijeka u obrazovnim institucijama, koji objedinjuje dva programa potpore, a u kojemu će, zahvaljujući hrvatskoj zastupnici u Europskom parlamentu Marijani Petir, moći sudjelovati i hrvatske škole.

epp

„Ovi programi izraz su europske brige za djecu i njihovu zdravu prehranu u školama diljem Europe“, rekla je govoreći na plenarnoj sjednici zastupnica Petir izražavajući zadovoljstvo što će program omogućiti zdraviju prehranu i hrvatskim mališanima. „Veseli me što je prihvaćen moj prijedlog da se uklone sporni povijesni kriteriji koji su priječili Hrvatskoj kao novoj državi članici da sudjeluje u programu za dostavu mlijeka u školama te je time uklonjena diskriminacija hrvatske djece u odnosu na njihove europske vršnjake“, kazala je Petir pojašnjavajući važnost izmjene kriterija koji omogućuju uvođenje programa i u hrvatske škole.

Naime, kako je zastupnica upozorila, prema analizi Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Ministarstva socijalne politike i mladih, u Hrvatskoj roditelji više od deset tisuća djece ne mogu svojoj djeci platiti prehranu u školi. „Ovim programom toj će djeci biti osiguran besplatan i zdrav obrok u školi i neće više morati gladovati“, zaključila je.

Program potpore za dostavu voća i povrća, banana te mlijeka nije važan samo za školarce, dapače, njime se otvaraju mogućnosti za lokalne proizvođače hrane da svoje domaće proizvode plasiraju u škole što je za njih novo tržište, pojasnila je zastupnica Petir te dodala: „Očekujem od država članica da to i omoguće i zbog djece i zbog poljoprivrednika, jer domaće je zdravo i domaće je najbolje“.

Podsjetimo, Petir je u više navrata u okviru Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta u kojem je jedina punopravna članica iz Hrvatske tražila od Europskog parlamenta i Europske komisije izmjenu kriterija koji su diskriminirali hrvatske školarce i po kojima Hrvatska nije mogla sudjelovati u programu korištenja subvencija Europske unije za zdrave obroke mlijeka, voća i povrća u školama, a za koji je osigurano 230 milijuna eura. Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj usvojio je u travnju ove godine izvješće u koje je ugrađen i zahtjev zastupnice Petir kojim se otklanjaju povijesni kriteriji koji su Hrvatskoj priječili sudjelovanje u programu za distribuciju mlijeka i mliječnih proizvoda. Današnjom potporom Europskog parlamenta, dan je dodatan poticaj da se u međuinstitucijskim pregovorima diskriminacija hrvatskih školaraca u potpunosti ukine te je zdravim i besplatnim obrocima otvoren put i hrvatskoj djeci i hrvatskim školama.

 

Kronologija događanja:

  1. srpnja 2014.: Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj u Europskom parlamentu Marijana Petir tražila je od Europske unije novac za mlijeko u hrvatskim školama. (http://petir.eu/petir-trazila-novac-od-eu-za-mlijeko-u-hrvatskim-skolama/)
  2. rujna 2014.: Zastupnica Marijana Petir dobila je odgovor Europske komisije kojim komisija potvrđuje da radi na pronalasku rješenja kako bi se uklonile prepreke dodjele potpora Hrvatskoj za obroke mlijeka, voća i povrća za djecu u školama. (http://petir.eu/komisija-pozitivno-o-inicijativama-zastupnice-petir/)
  3. rujna 2014.: Zastupnica Marijana Petir na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta ponovno je apelirala na promjene kriterija kako bi se omogućilo i Hrvatskoj kao novoj članici da sudjeluje u programima za subvencioniranje zdravih obroka za djecu u školama. (http://petir.eu/petir-porucila-europskoj-komisiji-ruski-embargo-dodao-je-sol-na-ranu-poljoprivrednicima/)
  4. studenoga 2014.: Zastupnica Marijana Petir u okviru održane rasprave Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj zatražila je od izvjestitelja Marca Tarabele da uvaži njen zahtjev koji je već podnijela Europskoj komisiji kako bi se uklonile zapreke koje Hrvatskoj onemogućavaju sudjelovanje u programu potpora za dostavu voća i povrća, banana te mlijeka u obrazovnim ustanovama. (http://petir.eu/hrvatsku-djecu-ne-smije-se-diskriminirati/)
  5. siječnja 2015.: Nakon što je Europska komisija obećala pronaći rješenje za Hrvatsku,  i Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj prihvatio je prijedlog zastupnice Marijane Petir da se Hrvatskoj omogući sudjelovanje u korištenju financijskih potpora za uvođenje zdravih obroka mlijeka, voća i povrća u škole. (http://petir.eu/petir-izborila-podrsku-za-hrvatsku/)
  6. ožujka 2015.: Države članice prihvatile su nacionalnu raspodjelu 150 milijuna eura iz sredstava EU za program distribucije voća i povrća u školama u razdoblju od 2015. do 2016. godine koji je predložila Europska komisija, a koji je omogućio i Hrvatskoj da iskoristi 90%-tno sufinanciranje, zahvaljujući stalnim nastojanjima zastupnice Marijane Petir. (http://petir.eu/hrvatska-djeca-dobit-ce-besplatne-zdrave-obroke-u-skolama/)
  7. travnja 2015.: Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta usvojio je Izvješće kojim se otklanjaju razlozi, tzv. povijesni kriteriji koji su Republici Hrvatskoj priječili sudjelovanje u korištenju subvencija Europske unije za zdrave obroke mlijeka, voća i povrća u školama, a koje je zatražila zastupnica Marijana Petir. (http://petir.eu/hrvatskoj-omoguceno-sudjelovanje-u-programu-potpore-za-dostavu-mlijeka-u-skolama/)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.