Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Priopćenje Marijane Petir povodom Međunarodnog dana obitelji

Priopćenje

Priopćenje

„Obitelj je temelj svakog društva i ona je ujedno prva škola međuljudskih odnosa. U okrilju obitelji usvajamo vrijednosti i učimo se onome što je dobro te se oblikuje naš karakter, razvijaju vještine, izgrađuje samopoštovanje i osjećaj za druge. Učimo se toleranciji i uvažavanju drugih.  Učimo se kakvi ljudi trebamo biti.

Obitelj je danas u Hrvatskoj suočena s mnogim nedaćama. Mnogi su izgubili posao te ne mogu više sebi i svojoj obitelji osigurati egzistenciju,  a mnogi su zbog želje za vlastitim domom podigli kredite zbog kojih su sada u dužničkom ropstvu. Pozivam Vladu RH da promijeni zakone koji ne štite osnovno ljudsko dostojanstvo i pravo svakog čovjeka na dom.

Mladi odlaze iz Hrvatske u potrazi za poslom jer ga u svojoj zemlji ne mogu naći, a zbog nesigurnosti zaposlenja sve više se odgađa zasnivanje obitelji. Pozivam Vladu RH da iskoristi novac iz Inicijative za zapošljavanje mladih i omogući mladima u Hrvatskoj da dobiju zaposlenje.

Zahtjevi prema zaposlenima uslijed ekonomske krize sve su veći pa se radno vrijeme sve više produljuje, prekovremeni rad postaje uobičajen isto kao i stres u radu, što se odražava i na stabilnost njihovih obitelji. Pozivam Vladu RH da osigura dostojanstveno radno vrijeme za sve zaposlene te slobodnu nedjelju za sve zaposlene u trgovinama.

Mnogim obiteljima u ruralnom prostoru nedostaje prikladna komunalna, društvena i prometna infrastruktura zbog čega napuštaju svoje domove i odlaze u grad. Pozivam Vladu RH da osigura uvjete za povlačenje 332 milijuna EUR-a namijenjenih razvoju ruralnog prostora.

Pod posebnim su pritiskom obitelji djece s teškoćama u razvoju ili osoba s invaliditetom kojima je  potrebna veća podrška i razumijevanje, ne samo nadležnih institucija već i čitavog društva, a danas su često prepuštene same sebi. Pozivam Vladu RH da osigura jednake mogućnosti za osobe s invaliditetom i njihove obitelji.

Za svaku obitelj važna je stabilnost i zadovoljavanje temeljnih potreba njezinih članova. Svaka obitelj treba imati dom, hranu a njezini radno sposobni članovi posao.  Stoga na Međunarodni dan obitelji pozivam Vladu RH na veću brigu za obitelj u Hrvatskoj, a ta se briga mora odražavati ne samo u donesenim politikama već i u provedbi odgovarajućih mjera kako bi se olakšao i poboljšao njezin položaj.“

Ujedinjeni narodi su 15. svibnja proglasili Međunarodnim danom obitelji kako bi upozorili na značaj obitelji kao temeljne jedinice društva.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.